Now Reading:
KRIZA U MEĐIMURJU OKONČANA: Požar na odlagalištu ugašen, ukinute preventivne mjere
Full Article 4 minutes read

KRIZA U MEĐIMURJU OKONČANA: Požar na odlagalištu ugašen, ukinute preventivne mjere

totovec

Požar na odlagalištu otpada u Totovcu koji je buknuo jučer u poslijepodnevnim satima, rano ujutro je ugašen. Požarište se još mjestimično dimi, no više nema otvorene vatre. Mjere predostrožnosti o zatvaranju prozora te opreza kod boravka na otvorenom danas ujutro su ukinute, jer nije bilo i neće biti opasnosti po zdravlje. Zaključci su to sastanka Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca održanog rano jutros u Totovcu te naglasci s konferencije za novinare odrađene u 9 sati u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Čakovcu.

Prema riječima predsjednika Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca Maria Medveda, vatrogasne ekipe cijelu su se noć izmjenjivale na požarištu te rano jutros oko 5 sati uspjele ugasiti vatru. Ukupno je bilo angažirano stotinu vatrogasaca, iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca te dobrovoljci iz društava iz Vatrogasne zajednice Grada Čakovca te ostalih naselja. Požar je ugašen u rekordnom roku, uspjeli smo ga obuzdati vlastitim snagama, te nije bilo potrebe za angažiranjem dodatnih snaga poput helikoptera, koje su bile stavljene u pripravnost. Treba napomenuti da su svi vatrogasci koristili zaštitnu opremu te da kod njih nizu zabilježeni nikakvi respiratorni problemi.

Dr. med. Lidija Megla Vrbanec iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije rekla je da izmjerene vrijednosti pokazuju da utjecaja na zdravlje ljudi nije bilo. Vremenske prilike bile su takve da je dim s požarišta odlazio u atmosferu gdje su mu koncentracije padale, tako da nije bilo niti će biti utjecaja na zdravlje. Stoga su mjere predostrožnosti rano ujutro ukinute, no preporuča se pranje voća i povrća prije konzumacije i to onog ubranog u neposrednoj blizini odlagališta.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač zahvalio se svim vatrogascima, djelatnicima ČAKOM-a te svima službama koje su bile na terenu na pravodobnoj intervenciji i rekordnom vremenu gašenja požara. U ovom incidentu nitko nije stradao, a nitko od vatrogasaca koji su gasili požar, službi koje su bile u neposrednoj blizini požarišta, kao i građana nije imao nikakve respiratorne probleme. Odmah po izbijanju požara zatražene su analize zraka, a Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije izdao je preventivno upozorenje o potrebi zatvaranja prozora i boravku u zatvorenom prostoru u naseljima okruženju odlagališta. Rezultati mjerenja pristigli rano ujutro pokazali su da su svi parametri oko graničnih vrijednosti, da bi u mjerenju obavljenom u 9 sati, pali i ispod njih. Gradonačelnik Kovač je rekao da će se mjerenja obavljati sva tri sata, a sutra će biti obavljena mjerenja o eventualnom utjecaju na okoliš u Totovcu. Time se žele otkloniti sve sumnje da je u ovom požaru došlo do bilo kakvog zagađenja.

Direktor GKP ČAKOM Ivica Perhoč rekao je da je gorjela obrađena, selektirana i balirana plastika pripremljena za zbrinjavanje, tako da su službe u svakom trenutku znale što mogu očekivati. Posjetio je i da je u Totovcu odlagalište neopasnog otpada, tako da osim nusprodukta gorenja plastike nije bilo nikakvih drugih plinskih emisija.

Načelnik Policijske uprave Međimurske Krešimir Jurčević rekao je da je policija zatvorila prilaz odlagalištu, kako građani ne bi ometali slobodan prolaz vatrogasnih vozila i drugih intervencijskih službi. To je učinjeno jer je velik broj građana dolazio u blizinu odlagališta, neki čak i s djecom, kako bi gledali požar. Čim vatrogasci u potpunosti završe s intervencijom, policija će detaljno pregledati požarište, kako bi se utvrdio razlog njegovoj izbijanja.

Vatrogasne službe će i dalje biti na terenu iako se ne očekuju nikakvi problemi. O svemu će se i dalje javnost pravodobno izvještavati.

www.sjever.hr 26.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.