Now Reading:
ZAGORJE VINSKA REGIJA – Svečano otvoren 52. Sajam i izložba zagorskih vina
Full Article 4 minutes read

ZAGORJE VINSKA REGIJA – Svečano otvoren 52. Sajam i izložba zagorskih vina

52 sajam i izlozba vina

Danas je na Bedekovčanskim jezerima svečano otvoren 52. Sajam i izložba zagorskih vina, jedan od najstarijih vinskih sajmova u Hrvatskoj koji okuplja vinare i vinogradare koji predstavljaju najkvalitetnija vina zagorskih vinograda.

Zagorska vina osvajaju kvalitetom i Zagorje je danas regija iz koje stižu neka od najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina (vinarije Bodren i Vinski vrh Bolfan). Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u Zagorju, a Zagorci od pamtivijeka žive od trsja i vina te su se tijekom povijesti udomaćene zagorske sorte mogle naći na stolovima hrvatskog i europskog plemstva.

Na svečanosti otvorenja okupili su se brojni uzvanici, među kojima su uz načelnike i gradonačelnike bili i saborski zastupnici Marija Puh, Marko Vešligaj i Žarko Tušek.

Uz Krapinsko-zagorsku županiju organizator Sajma je i Općina Bedekovčina, a načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban rekao je kako Sajam i izložba zagorskih vina predstavlja krunu duge vinske tradicije u Zagorju. “Za vinogradare i vinare Sajam predstavlja međusobnu razmjenu poslovnih iskustava, a njegovanjem tradicije i ulaganje u kvalitetu manifestacije nastojimo ih potaknuti da svojim radom, trudom i voljom prinesu osvježivanju vinogradarstva kroz pojačanje vlastite konukrentnosti”, dodao je načelnik Darko Ban.

Suorganizator 52. Sajma i izložbe vina je i Ministarstvo poljoprivrede, a prisutnima se obratio zamjenik ministra Zdravko Tušek koji je čestitao svim vinogradarima koji nastavljaju tradiciju održavanja Sajma vina, njeguju i prenose s generacija na generaciju. “Ministarstvo poljoprivrede vas poziva da budemo partneri jer uz 400 milijuna kuna koje je Ministarstvo investiralo u ruralni razvoj, u poljoprivrednu proizvodnju u Krapinsko-zagorskoj županiji jedan je veliki dio projekata koji su usmjereni razvoju vinarstva, vinogradarstva, projekata koji su usmjereni razvoju turizma. Upravo zbog toga trebamo svi razvijati ovu manifestaciju i da na taj način, identitet koji Zagorci imaju, pokažemo svim turistima koji mogu doći iz Zagreba, iz cijele Hrvatske, pa i svijeta”, rekao je zamjenik ministra Zdravko Tušek.

Sajam i izložbu zagorskih vina svečano je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uz prigodne riječi stare navade “Kol’ko kapljic tol’ko ljet. “Zagorje je vinska regija zbog tradicije i kvalitete vina koji osvajaju zlatne medalje na svjetskim izložbama. Kada imate regiju koja je prije 12 godina počela razvijati i vraćati na stolove autohtone sorte, regija koja je izdala monografiju autohtonih sorata, gdje smo ove godine 30 tisuća plasirali našim proizvođačima, to se zove vinska regija. Nema ni jedne vinske regije koja je napravila takav iskorak u kvaliteti vina i to je ono što nam daje rezultate u turizmu, a to su 150 tisuća dolazaka, 350 tisuća noćenja, 750 tisuća kupača, preko 200 tisuća obilazaka muzeja i oko milijun hodočasnika koji dolaze u naše najveće marijansko svetište Marija Bistricu. To se zove Bajka na dlanu”, naglasio je župan Željko Kolar.

Temeljem Pravilnika ocjenjivanja vina i voćnih vina Sajma i izložbe zagorskih vina, Ocjenjivačka komisija izvršila je ocjenjivanje vina – ocijenjeno je 55 uzoraka hobista i 78 uzoraka profesionalaca. Dodijeljeno je 6 velikih zlata, 34 zlata, 69 srebra, 22 bronce i 2 priznanja. Dodjela priznanja, nagrada i diploma te proglašenje šampiona sajma i izložbe sutra je na redu od 18 sati, a prije toga od 14 sati organizirana su razna predavanja i radionice.

Organizatori 52. Sajma i izložbe zagorskih vina su Krapinsko – zagorska županija i Općina Bedekovčina, zajedno sa suorganizatorima: Turističkom-zajednicom Krapinsko-zagorske županije, Udrugom Vino Zagorje, HGK-Županijskom komorom Krapina, Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvom poljoprivrede.

m.sopek/sjever.hr 24.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.