Now Reading:
Štromar: Cijene građevinskih radova su veće ali rastu i plaće
Full Article 4 minutes read

Štromar: Cijene građevinskih radova su veće ali rastu i plaće

štromar

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u srijedu je nazočio svečanom otvorenju dionice ceste Slanje – Stari Vrh u Općini Martijanec.

Nakon što je općinski načelnik Dražen Levak podsjetio da je cesta Slanje – Stari Vrh projektni zadatak vrijedan 1,7 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva ga je poduprlo s 405.000 kuna, Štromar je rekao je lijepo doći u općinu u kojoj se radi.

– Radi se i zahvaljujući Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. 405 tisuća kuna za cestu Slanje – Stari Vrh, za drugu fazu, dano je još u prošloj godini, sad realizirano, i nova odluka će biti za koji dan potpisana i poslana u Općinu za dodatnih 380 tisuća kuna za nastavak za 3. fazu i završetak te dionice. Općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske treba Vlada pomagati. Mi nikad nismo bili ti kojima je Vlada bila naklonjena, uvijek smo se borili, uvijek su za nas rekli „ma, vi gore na sjeveru imate, vi se snalazite, vama ne treba, nek’ idu novci na istok i na jug“. To smo morali promijeniti i promijenili smo unatrag dvije godine, posebno izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, gdje smo osigurali dodatna sredstva direktno u proračune općina, gradova i županija. Varaždinska županija – općine, gradovi i Županija – dobili su više od 120 milijuna kuna dodatnih sredstava koje mogu sami ulagati u ono što misle da je najbolje, a ne da dolaze u ministarstva i mole državne tajnike, ministre, potpredsjednike Vlade, premijera „dajte, nemamo za kilometar vodovoda, nemamo za tri kilometra ceste, nemamo 100 tisuća kuna“. Sad sredstva ne nedostaju i to se vidi na terenu – istaknuo je Štromar.

Potpredsjednik Vlade je naglasio da se pojačava infrastruktura, a naši građevinarci sve više rade.

– Istina, nešto su i više cijene, ali mislim da cijene i trebaju biti veće jer nisu bile dobre, nisu se radnicima mogle dati plaće kakve zaslužuju i stoga smo mi na sjeveru i imali najniže plaće. Sada plaće rastu i svima nama koji smo u politici cilj mora biti da imamo veće plaće. A onda da osiguramo domove za naše mlade ljude, da riješimo probleme koje imamo u bolnicama. Energetskom učinkovitošću u škole, bolnice, vrtiće trenutno je ugovoreno 420 milijuna kuna projekata u Varaždinskoj županiji, a 200 milijuna kuna ide preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. To je veliki zamah u građevini na sjeveru Hrvatske i u Varaždinskoj županiji. I dalje moramo na taj način funkcionirati, raditi, pomagati našim općinama i gradovima i tu ne treba nikako gledati tko je iz koje stranke. Naši građani trebaju bolji standard i idemo se fokusirati u tom smislu – poručio je Štromar.

Ministar Štromar dotaknuo se i problema klizišta te naglasio kako su ona problem i na području općine Martijanec, kao što problem mnogih općina i gradova u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske.

– U Hrvatskim vodama su osigurana sredstva, sufinanciranje je od 50 do 80 posto klizišta. Pripremite projekte, bit će sufinancirani i idemo riješiti i taj gorući problem naših građana na sjeveru Hrvatske – poručio je Štromar te nastavio o ulaganjima u obrazovanje.

– Zajednički moramo riješiti školu u Martijancu. Pošto nemamo u osnivaču baš nekoga tko bi shvatio problem u školstvu, idemo mi odraditi ovu školu, da ne bude Martijanec zadnja škola koja ide u jednosmjensku nastavu. Idemo svi skupa, i saborski zastupnici i mi, odraditi sve da i učenici u ovoj općini imaju adekvatno školovanje i obrazovanje. Obrazovanje nam je jako bitno i sve radimo u Vladi da promijenimo način obrazovanja na kvalitetniji, bolji, jednostavniji način, a da djeca bolje uče i bolje zaključuju, da se bolje snalaze u nekim situacijama, a ne da samo štrebaju, da bubaju neke činjenice. Svi skupa radimo na tome – zaključio je Štromar.

Na svečanosti u općini Martijanec bio je i saborski zastupnik Josip Križanić koji je podsjetio da općine, gradovi i županija danas raspolažu s većim proračunskim sredstvima te da ova Vlada radi na poboljšanju životnog standarda svih građana.

n.kalajdžija/sjever.hr 23.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.