Now Reading:
Prema rezultatima ankete Škoro bi mogao postati hrvatski predsjednik!
Full Article 3 minutes read

Prema rezultatima ankete Škoro bi mogao postati hrvatski predsjednik!

predsjednica

Rezultati istraživanja koje je sinoć u središnjem Dneviku objavio HRT za mnoge su bili potpuno neočekivani. Podsjetimo, riječ je o istraživanju HRejting i rang listi potencijalnih predsjedničkih kandidata, a anketu je od 13. do 18. svibnja provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora, za koga bi glasovali hrvatski birači i ima li promjena u odnosu na prošli mjesec?

“Šaraj, brate!” definitivno nije uzrečica birača dviju najjačih stranaka. I ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja u 1. krugu – prva, bivši šef SDP-a – drugi. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo 1%, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%).

“Fenomen Milanović” ogleda se u tome da čovjek, istina neznatno, ali ipak raste, a nitko ga niti vidi niti čuje, piše HRT. Zato se iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga i te kako čuje. Ali ne na političkoj pozornici!

Prvi put u ovoj anketi i već treći i već preko 9% (9,4%) potpore birača – Miroslav Škoro. Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec – gotovo 3% (-2,8%).

Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četveroplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić.

Čije glasove dobiva iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga – Miroslav Škoro?

Popularni pjevač, čini se, potvrđuje onu da kum nije dugme. Iako je bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a, biračima je, pokazuje HRejting, upečatljivija Škorina kumska veza s glazbenom ikonom desnice – Markom Perkovićem Tompsonom.

Izuzmemo li Milana Bandića koji je pokazao da može biti što god treba, Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

www.sjever.hr/aktualno.hr 22.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.