Now Reading:
Općina Sračinec jedina u Hrvatskoj organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i prostate
Full Article 4 minutes read

Općina Sračinec jedina u Hrvatskoj organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i prostate

sračinec

Općina Sračinec je prema saznanjima, za sada jedina općina koja za svoje mještanke i mještane organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i raka prostate i tako već 15 godina. Danas je taj projekt posebno predstavio načelnik Božidar Novoselec, koji je naglasio kako Općina za tu namjenu godišnje izdvaja oko 100 000 kuna, ovisno o broju pregleda te kako takav jedinstveni projekt svakako zaslužuje pažnju i na nacionalnom nivou.

-To je projekt kroz koji Općina Sračinec želi voditi brigu o svojim mještanima. Ne pričamo samo o školskoj djeci o kojoj mnogi pričaju nego smo pažnju u jednom dijelu usmjerili i zdravlju naših mještana. Prije više od 15 godina krenuli smo s preventivnim pregledom raka dojke za naše žene koji je u potpunosti Općina financirala, a projekt je pokrenula gđa.Darinka Kovačić na našu inicijativu, dok zadnjih pet godina to radi gđa. Karmela Majcen. Posljednje tri godine imamo nove preventivne preglede raka prostate jer imamo saznanja da je smrtnost od raka prostate posljednjih godina druga u Varaždinskoj županiji. Zbog toga je Općina Sračinec pronašla model da financiramo kompletan projekt žena i muškaraca. Krenuli smo s oko 50-tak žena, a ovog trenutka imamo preko 300-tinjak žena koje redovito obavljaju te preglede, dok muškaraca ove godine ime preko 150. To znači da se kod naših mještana probudila svijest o zdravlju i smatram da je to projekt koji zaslužuje pažnju i na nacionalnom nivou jer ako spasimo i jedan život, uradili smo mnogo – rekao je Novoselec i dodao kako se planira povećavanje sredstava za tu namjenu, te kako se kroz godinu radi rebalans proračuna upravo u tu svrhu. Naglasio je i kako Općina plaća i neke posebne preglede ženama čiji su rezultati pretrage, nažalost pozitivni na prisustvo bolesti.

Karmela Majcen, predsjednica Mjesnog odbora Općine Sračinec, ujedno i predsjednica Ženske inicijative HNS-a općine Sračinec, medicinska sestra i prvostupnik sestrinstva kazala je kako je akcija hvalevrijedna, naročito ako znamo da omogućuje da se bolest otkrije u ranom stadiju koju je onda moguće ispravno i kvalitetno liječiti.

-Lani, kao i ove godine, uz ultrazvuk dojke, omogućili smo našim ženama kojima je otkrivena kvržica, da obave citopunkciju dojke, tako da smo lani zabilježili tri slučaja, a jedan od njih je bio maligni, no ispravno je i pozitivno liječen pa je žena sada dobro. Ove su godine otkrivene dvije žene koje su također obavile citopunkciju i utvrđeno je da je riječ o benignim izraslinama, a žene se dalje moraju redovito kontrolirati. Zahvaljujem svojim kolegicama, općinskim vijećnicama Brankici Bešenić, Silviji Vadli i Stankici Miko, koje su mi ove godine priskočile u pomoć pri organizaciji akcije i olakšale cijeli proces.

Majcen se osvrnula i na akciju ranog otkrivanja raka prostate, nakon što su se, kaže, muškarci pobunili jer su ih izostavili.
-Prve je godine odaziv bio velik, a lani nešto manji jer se muškarci ipak drže one upute da je dovoljan pregled svake dvije godine, a ove ih je godine opet bilo jako puno. U toj je akciji pravovremeno otkriven pozitivan PSH, tumorski biljeg specifičan samo za prostatu – kazala je Majcen i pojasnila kako u principu, povišeni PSH ne znači da je riječ o malignoj bolesti, kao što ni sniženi PSH ne znači da bolesti nema te da samo vađenje krvi za PSH nije dovoljno, pa su uz vađenje krvi organizirali i ultrazvuk prostate kojem su se odazvali svi muškarci.

M.Horvat/www.aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.