Now Reading:
Za doručak – jedno jaje!
Full Article 2 minutes read

Za doručak – jedno jaje!

jaja

Tvrdilo se da povisuju loš kolesterol, prigovaralo da imaju previše kalorija i slično – jaja su sve donedavno bila „na stupu srama”, no u zadnje se vrijeme pokazalo da su to bili mitovi, jer su jaja zapravo puna dobrog kolesterola i prava su nutritivna bomba.

Dobre vijesti tu ne staju – studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je jednu vrlo zanimljivu činjenicu koja će razveseliti ljubitelje jaja.

Naime, nova studija pokazala je da ako jaje dodamo sirovom povrću ili salati, pomoći će tijelu da bolje apsorbira nutrijente. Istu ulogu u salati ima i ulje.

Naime, antioksidansi i nutrijenti koji se nalaze u povrću su topljivi u masti, što znači da sirovo povrće treba jesti s masnoćama kako bi tijelo iz njega izvuklo sav potencijal.

Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 16-orice muškaraca koji su sudjelovali u studiji, a zadatak im je bio da svaki dan jedu salatu u koju su, ovisno o skupini, dodali 1,5 do tri jaja. Jedna skupina jela je salatu bez jaja.
Testovi su pokazali da su muškarci koji su jeli salatu s jajima imali u tijelu za četiri do pet puta više zeaksantina i luteina, karotenoida koji čuvaju zdravlje očiju. Žumanjak je zaslužan za bolju apsorpciju nutrijenata iz salate.

Sve u svemu – ne izbjegavajte jaja!

www.sjever.hr/aktualno.hr 21.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.