Now Reading:
Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj?
Full Article 3 minutes read

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj?

nezaposleni

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu najpoželjniji su poslodavci, pokazalo je istraživanje provedeno na portalu MojPosao u kojem je sudjelovalo gotovo 20 tisuća ispitanika, a pokazalo se i da većina zaposlenika često razmišlja o promjeni poslodavca te kako su iseljavanju skloniji muškarci i mlađe osobe.

Podaci su prikupljeni anketnim upitnikom “poslodavac prvog izbora” koji provodi MojPosao, a i istraživanje je provedeno tijekom 2018. i 2019. godine.

Istraživanje je pokazalo da najviše ispitanika, njih 32 posto, želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, zatim u hrvatskoj instituciji (19 posto), dok bi ih 16 posto voljelo stranu instituciju za poslodavca. Najmanje ispitanika, njih 14 posto, izabralo je državnu tvrtku.

Bez obzira na spol, najviše bi ispitanika radilo u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (35 posto muškaraca i 31 posto žena).

Više bi žena (20 posto) nego muškaraca (15 posto) željelo raditi u hrvatskoj, ali i stranoj instituciji (17 posto žena i 14 posto muškarca), dok bi muškarci u većoj mjeri od žena radili u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu (19 posto muškaraca i 15 posto žena).

U tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu željelo bi raditi 14 posto muškaraca i 14 posto žena.

Ispitanici iz najmlađe dobne skupine (do 32 godine) prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (33 posto), jednako kao i ispitanici u dobi od 33 do 43 godine (35 posto njih) te stariji od 44 godine (28 posto).

Ispitanici stariji od 44 godine u većoj mjeri bi nego ispitanici ostalih dobnih skupina željeli raditi u domaćim i stranim institucijama te u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu.

Najmlađi bi ispitanici u većoj mjeri nego druge dobne skupine radili u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (18 posto ispitanika do 33 godine, 15 posto u dobi od 33 do 43 godine te 13 posto starijih od 44 godine).

Rezultati su pokazali i da većina zaposlenih ispitanika, njih 48 posto često razmišlja o promjeni poslodavca. Njih 34 posto ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, a 18 posto uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

U najvećoj mjeri o promjeni poslodavca često razmišlja skupina starija od 44 godine (48 posto).

Na preseljenje u drugu državu spremniji muškarci i mlađe osobe

Više od trećine ispitanika, njih 38 posto, nije spremno na preseljenje u drugu državu, dok je njih 62 posto sklono razmišljati o preseljenju.

Preseljenju su, kako je pokazalo istraživanje, skloniji muškarci, njih 71 posto preselilo bi u drugu državu, dok je takvih kod žena 58 posto.

Preseljenju su skloniji mlađi ispitanici, njih dvije trećine ili 65 posto spremno je na preseljenje, dok je isto spremno 58 posto ispitanika u dobi od 33 do 43 godine te 60 posto starijih od 44 godine.

Od onih koji su spremni preseliti u najvećem broju bi to bilo u Njemačku (23 posto) i Austriju (16 posto), zatim u Švicarsku (11 posto) i Veliku Britaniju (10 posto).

www.sjever.hr/poslovni.hr 21.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.