Now Reading:
Horvat: Tvrtke od idućeg godine imaju na raspolaganju 250 milijuna kuna da same stvaraju svoje radnike
Full Article 3 minutes read

Horvat: Tvrtke od idućeg godine imaju na raspolaganju 250 milijuna kuna da same stvaraju svoje radnike

horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji obišao tvrtke čiji proizvodi završavaju većinom u izvozu. Riječ je o tvrtkama Alati Stuhne, u mjestu Valentinovo kraj Pregrade, proizvođača kalupa za boce u staklarskoj industriji koja većinu svog prihoda ostvaruje u izvozu te Staklorez Burić u Pregradi.Nakon održanog sastanka s vodstvom tvrtke Alati Stuhne kazao je da je on „od prvog dana otkako je sjeo u stolicu ministra gospodarstva počeo s kampanjom“.

-Kampanja je promocija poduzetništva i s tim razlogom smo danas ovdje. Niti je ovo prvi niti zadnji proizvodni pogon koji obilazimo. Danas smo u Krapinsko-zagorskoj županiji u četiri respektabilne firme koje su dio hrvatske industrije, dio hrvatskog izvoza, dio novog hrvatskog inovacijskog sustava i firme u kojima strukturni fondovi Europske unije nisu nešto što održava na životu ovakvu kompaniju, već akcelerator gospodarskog rasta – izjavio je ministar gospodarstva nakon čega je obišao firmu Staklorez Burić koja je od obiteljskog obrta izrasla u tvrtku koja danas zapošljava

-U svom obilasku odabrali smo četiri firme koje su startale gotov od nule i koje su prošle svoju inkubacijsku fazu te u jednom svom poslovnom razvoju funkcionirale kao obrti i nakon toga razvojem biznisa svoje obiteljske obrte razvile su u trgovačka društava. To je put na koji način se zbiva poduzetnička stvarnost ovdje u Republici Hrvatskoj – izjavio je ministar nakon razgovora s upravom tvrtke Staklorez Burić.

Kazao je i da su vodstvu tvrtke predstavili sve one poticajne mjere koje mogu pomoći proces stasanja i pretvaranja jednog srednjeg trgovačkog društva u još jedno veće i perspektivnije. Na sastanku je bilo i riječi o problemu radne snage a ministar je naglasio da će ova i ovakve tvrtke odsada moći stvarati radnike za sebe preko strukturnih fondova jer će već od iduće godine na raspolaganju biti 250 milijuna kuna za nove stipendije za plaćanje mentora i za nadoknadu troškova repro materijala koji će se utrošiti kod obuke novog zaposlenika.

Direktor tvrtke Denis Burić kazao je kako trenutno izvoze oko 10 posto proizvoda direktno te još oko 20 posto preko naručitelja koji te proizvode ugrađuju na stranim tržištima. Tvrtka ima 65 zaposlenih, a samo u zadnjih godinu-dvije otvoreno je 20-ak novih radnih mjesta nakon što je tvrtka proširila kapacitete zahvaljujući i sredstvima iz EU fondova. Prema riječima Burića realiziran je projekt vrijedan 11 milijuna kuna. Dodao je da stari i iskusni radnici ostaju u tvrtci dok je puno teže naći novu i educiranu radnu snagu.

s.kalajdžija/sjever.hr 21.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.