Now Reading:
Zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu uhićen 48-godišnjak iz Varaždinske županije- slijedi mu kazna od 5 tisuća eura i izgon iz Austrije
Full Article 3 minutes read

Zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu uhićen 48-godišnjak iz Varaždinske županije- slijedi mu kazna od 5 tisuća eura i izgon iz Austrije

austrijska policija

U subotu je prilikom komemoracije u Bleiburgu, zbog nacističkog pozdrava “Sieg Heil“ austrijska policija uhitila 48-godišnjeg Viničanca, koji u Klagenfurtu ostaje u pritvoru nakon čega će mu biti zabranjen ulazak u Austriju, a dobit će i novčanu kaznu od 4, 5 tisuća eura, prenosi Slobodna Dalmacija.

Damir Laljek, varaždinski HDZ-ovac, vijećnik i vođa puta Varaždinaca u Bleiburg objasnio je kako se incident dogodio prije komemoracije.

– On je na cesti, dok je hodao, nepromišljeno i iz zafrkancije podigao ruku u zrak. Osobno ga ne poznajem, a to su mi prepričali ljudi koji su bili s njim. To je odmah vidjela austrijska policija koja je stajala sa strane i koja ga je izvukla iz skupine i odmah odvezla u zatvor – kaže Laljek.

Laljek se, nakon komemoracije, otišao raspitati u policiju što će biti s njim.

– Rečeno mi je da je uhićen, da će do daljnjeg ostati u pritvoru i da je novčana kazna koju će morati platiti između četiri i pet tisuća eura. Doista ne znam što mu je to trebalo, svaki put putnicima kao vođa puta objašnjavam da se u Bleiburg idemo pokloniti žrtvama i ništa drugo. I ovaj put sam kazao da se ponašaju dostojanstveno i upozorio da su pravila oštra. Ali evo, nekima nikad dosta objašnjavanja – veli Laljek.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić potvrdila je kako imaju informacije o uhićenoj osobi, ali još se ne zna što će istražni sudac odrediti.

– Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, ali osoba koja je u pitanju je odbila pomoć – pojasnila je ministrica.

Glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio, prije nego što sudac istrage odredi kaznu također nije mogao odgovoriti na pitanje koliko će uhićeni Hrvat ostati iza rešetaka, a moguće je da u istražnom zatvoru ostane i nekoliko tjedana, nakon čega će odmah morati napustiti Austriju, pojasnio je Dionisio.

www.sjever.hr/slobodnadalmacija.hr 20.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.