Now Reading:
Općina Mali Bukovec dobila jednu od najboljih i najpotpunijih monografija kakvu ima rijetko koji grad ili općina na sjeveru Hrvatske
Full Article 4 minutes read

Općina Mali Bukovec dobila jednu od najboljih i najpotpunijih monografija kakvu ima rijetko koji grad ili općina na sjeveru Hrvatske

markovic

U prepunoj dvorani Društvenog doma u Malom Bukovcu u petak, 17. svibnja 2019., predstavljena je monografija Općine Mali Bukovec. Na gotovo 500 stranica autor ovog vrijednog djela, Robert Ivančan, bogatstvom teksta i fotografija donosi povijesne podatke o naseljima i naseljenosti ovoga (malo)bukovečkog kraja u ludbreškoj Podravini. Djelo je nastajalo pet godina i primjer je jedne od možda i najboljih monografija o nekom gradu ili općini na sjeveru Hrvatske.

Govoreći o samoj monografiji, i kako je nastala, Ivančan je istaknuo da je otkrivajući povijesne podatke o Malom Bukovcu zavolio taj kraj.

»Od mnogobrojnih obitelji koje su se ovdje zaustavile i boravile spomenimo obitelj Bednjanskih, zatim obitelji Frodnohar, Lausinger, Sekelj; no bukovečki je kraj u hrvatskoj historiografiji osobito poznat zahvaljujući grofovima Draškovićima gdje su imali kuriju, a pojedini članovi obitelji tamo su se nastanili 1643. godine te su u velikoj mjeri utjecali na razvoj ovog mjesta. Inače, naselje Mali Bukovec prvi se put imenom Kys Bukowcz (Kiš Bukovec) javlja 1598. godine. Danas je važno reći da područje malobukovečke općine ima 20-ak društvenih, humanitarnih, kulturnih i sportskih udruga, koje svjedoče o zajedništvu ljudi – kako nekoć tako i danas«, kazao je Ivančan. Podsjetio je i na još neke povijesne činjenice:

»Stanovnici Malog Bukovca 8. kolovoza 1759. godine od carice Marije Terezije dobili su povlasticu trgovišta, tj. pravo na održavanje godišnjeg sajma – ova je knjiga posvećena upravo 260. obljetnici toga za Malobukovčane vrlo važnog privilegija. Pošta (poštarnica) u mjestu Mali Bukovec otvorena je 1870. godine i od tog trenutka neprekidno radi. Dana 22. travnja 1888. godine odobren je osnutak nove upravne općine Mali Bukovec u Varaždinskoj županiji koja je s radom počela 1. lipnja iste godine.«

Monografija pod naslovom »Općina Mali Bukovec – povijesni, društveni, kulturni i crkveno-povijesni prikaz«; čiji je nakladnik Općina, rezultat je i uspješnog rada malobukovečkog načelnika Darka Markovića i Općinskog vijeća. Na pitanje kako bi ukratko opisao Mali Bukovec, autor odgovara: »Radišnost, zajedništvo i ljepota dovoljna su prepoznatljivost i vrijednost ovoga kraja.«

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković istaknuo je da je ideja o monografiji proizašla iz istraživanja povijesti Općine.

»Istražujući arhivske izvore o malobukovečkoj općini u domaćim i stranih arhivima prikupili smo impresivne – javnosti još nepoznate podatke i povijesne crtice – te potom odlučili oblikovati i ukoričiti monografiju. Nakon autorova petogodišnjeg istraživačkog rada koji se sastojao od pronalaženja, listanja i iščitavanja prašnjavih i požutjelih listova, dokumenata, časopisa i knjiga o povijesti bukovečkog kraja, mislim da mještani općine Mali Bukovec zaista mogu biti ponosni na sve što smo u pet godina prikupili«, rekao je načelnik Marković.

Na svečanosti predstavljanja monografije jedan od recenzenata, Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu istaknuo je:

»Ova monografija, odnosno povijesni, društveni, kulturni i crkveno-povijesni prikaz malobukovečke općine, zaista je fantastična knjiga. Mali Bukovec je općina s nevelikim brojem stanovnika, ali se pojavila osoba – Robert Ivančan – koji je sustavno istražio povijest i sve ono što je smatrao bitnim za ovaj (malo)bukovečki kraj – osim povijesti, posvetio se istraživanju gospodarskog, vjerskog i kulturnog života na ovom području. Dakle, možemo reći da je cijelu jednu paletu informacija uspio pisanom riječju oblikovati u monografiju«, kazao je Huzjan.

Istaknuo je i to da je Mali Bukovec jedna od rijetkih općina u našoj zemlji koja se može predstaviti monografijom kakvu nemaju ni neki gradovi u Hrvatskoj. Dodao je da je autor jedan dio monografije posvetio i suvremenom dobu.

»To je jako dobro jer knjiga je namijenjena stanovnicima koji žive u Malom Bukovcu i tu lokalno stanovništvo može prepoznati nekog svog. Tu je riječ o suvremenoj historiografiji gdje kroz prikaz svakodnevnih tema svatko može pronaći nešto za sebe ili pronaći nekog svog i to je zapravo prava vrijednost monografije«, zaključio je Huzjan.

Svojim su nastupom ugodnom ozračju pridonijeli i glazbenici – malobukovečka limena glazba »Habeki«, Brass kvintet Glazbene škole u Varaždinu, Humanitarna udruga »Lun-Mla« iz Lunjkovca i Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec.

a.kučić/sjever.hr 20.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.