Now Reading:
Koprivnica među rekorderima po ulaganju u studente: Stipendiraju sve studente!
Full Article 4 minutes read

Koprivnica među rekorderima po ulaganju u studente: Stipendiraju sve studente!

stipendije koprivnica

Koprivnica, grad prijatelj djece i jedan od top pet gradova u kojima se najbolje živi, u našem je istraživanju o visini i broju stipendija u svim gradovima, u koje se inače uključilo njih 116 od 128, zauzeo visoko treće mjesto, odmah nakon Zagreba i Splita.

Naime, Koprivnica stipendira sve svoje studente za što ukupno izdvajaju oko 3,3 milijuna kuna, a izdvojili su se i time što dodijeljuju stipendije za studiranje u inozemstvu – čak 1.100 kuna mjesečno, dok je ‘domaćim’ studenima osiguran mjesečni iznos od 550 kuna. O uspješnosti ovakve prakse govore i podaci – čak 72 posto mladih Koprivničanaca od 20 do 25 godina studira. U sustavu tako trenutno imaju 433 stipendista, dok su nam iz Grada poručili kako im je u planu tijekom ove akademske godine dodijeliti između 450 i 500 stipendija.

„Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u budućnost Koprivnice, a to dokazuju i najveći razvojni projekti na području grada koje planiramo ili već provodimo. Osiguranih 3,3 milijuna kuna za studentske stipendije za sve redovne studente s područja grada, njih 465, u iznosu od 550 kn za studij u Hrvatskoj i 1.100 kn za studij u inozemstvu, samo je jedan od načina na koji pokazujemo da su nam djeca i mladi prioritet. Energetske obnove škola, novi vrtić za 8 milijuna kuna iz EU fondova, priprema za gradnju nove osnovne škole koja će omogućiti jednosmjensku nastavu za osnovnoškolce te još jedne sportske dvorane uz osnovnu školu u gradu, najbolji su dokaz da znamo da je budućnost grada u našoj djeci“, poručio nam je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Koprivnica također stipendira i svoje srednjoškolce koji mogu ostvariti potporu od 300 kuna prema određenim kriterijima. Prošle su godine isplatili potpore za 57 srednjoškolaca te ukupno izdvojili 120 tisuća kuna, a gradonačelnik Jakišć istiće kako su u Koprivnici dostupne sve razine odgoja i obrazovanja te najavljuje i izgradnju Centra izvrsnosti u području elektrotehnike pri Obrtničkoj školi.

„Osnivanjem najmlađeg sveučilišta u Hrvatskoj 2015. – Sveučilišta Sjever sa sveučilišnim centrom u Koprivnici i Varaždinu dobili smo moderne studijske programe poput Medijskog dizajna, Održive mobilnosti i logistike ali i klasične poput Ekonomije, Novinarstva, Prehrambene tehnologije, a od ove godine izvodi se i doktorski studij Odnosa s javnošću, čime smo dobili sve stupnjeve odgoja i obrazovanja u gradu od 32.000 stanovnika“, poručio je Mišel Jakšić.

Koprivnica izdvaja i za financiranje prijevoza svim učenicima koji žive na udaljenosti većoj od 5 kilometara od škole, za što je izdvojen iznos od gotovo 2 milijuna kuna, dok osnovnoškolcima osiguravaju radne bilježnice, a nekima pokrivaju i troškove školske prehrane. Naime, Grad svake godine sa sponzorima osigurava besplatne bilježnice za sve učenike osnovnih škola te podmiruje troškove nabave udžbenika i radnih bilježnica ovisno o prosječnim mjesečnim prihodima kućanstva, za što je izdvojeno oko 500 tisuća kuna. Osnovnoškolcima također, prema kriterijima Odluke o socijalnoj skrbi, podmiruju troškovi prehrane u iznosu od 50% do 100%, za što se planiraju sredstva u iznosu od 350 tisuća kuna.

Kako bi nastavili podizati kvalitetu odgoja i obrazovanja, inicirali su projekt „Veliko srce koprivničkog djeteta“ u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada za djela nesebične pomoći i solidarnosti. Uz to, provode i projekte „Robotek“ i „Znanje kao dar“, financirane iz EU fondova te ulažu i u infrastrukturu odgojno-obrazovnih ustanova, a sve kako bi djeci, a onda i svim zaposlenicima, omogućili kvalitetnije obrazovanje i rad.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 20.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.