Now Reading:
Znate li koji je župan prvi u Hrvatskoj potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnog društva???
Full Article 3 minutes read

Znate li koji je župan prvi u Hrvatskoj potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnog društva???

okrugli stol

Okrugli stol Razvoj civilnog društva u KZŽ održan je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga na kojem je zamjenica župana Jasna Petek naglasila veliku ulogu udruga u društvu:

  „Krapinsko zagorska županija ima vrijednu i dugu tradiciju civilnog društva. U našoj županiji djeluje oko 1.200 udruga i koristim ovu priliku da zahvalim svim njihovim članicama i članovima na svom radu i brojnim provedenim projektima. Naša županija je u radu s udrugama po mnogočemu prva – prvi smo donijeli Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, čija je preteča bilo još savjetovanja za program djelovanja za mlade iz 2006. godine.“ Zamjenica župana za društvene djelatnosti pohvalila je i rad Savjeta za razvoj civilnog društva na području KZŽ, koji je nedavno donio i Strategiju za razvoj civilnog društva.  Upravo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je prvi u Hrvatskoj potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Na Okruglom stolu, koji je organizirao Savjet za razvoj civilnog društva KZŽ, istaknuto kako je civilni sektor danas pomaže zakonska regulativa koja mu omogućuje transparentno, javno i financijski potpomognuto djelovanje. S jedne strane djeluju udruge u kojima se aktivnosti odvijaju isključivo volonterski, a s druge strane djeluju udruge koje su svoj rad profesionalizirale. Isto tako, volonterstvo je došlo do visoke razine strukturiranosti i time doprinijelo većim mogućnostima rada i razvoja udruga. O tome kako su udruge djelovale zadnjih nekoliko desetljeća, a kako djeluju danas i s kojim izazovima se susreću, govorili su:

Savjetnica u Vladi i Vladinom uredu za udruge Milana Romić: Civilno društvo nekad i danas na nacionalnoj razini i europskom kontekstu

Dugogodišnji volonter Dragutin Janko Borovčak: Volontiranje – nekad i danas

Predsjednik Multimedijalnog centra STUB-KLUB Zvonimir Babić: Rad udruga nakon 1991. godine

Predsjednik Sportske udruge Zabočki lavovi Marko Deak: Novoosnovane udruge i izazovi s kojima se susreću

Savjetnica za udruge u županijskom upravnom odjelu nadležnom za udruge Ksenija Čuček: Civilno društvo i njegov razvoj u župniji.

Moderatorica Okruglog stola bila je predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva KZŽ IvanaRadanović.

Na Okruglom stolu Razvoj civilnog društva na području Krapinsko-zagorske županije bio je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je ovom prilikom još jednom zahvalio brojnim članovima organizacija civilnog društva i svima drugima koji nesebično rade za zajednicu.

www.sjever.hr 19.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.