Now Reading:
UVODE SE NOVE RIGOROZNE MJERE NA DRŽAVNOJ MATURI Kreće rat protiv prevaranata: Učenici na pismenom ispitu više neće smjeti imati ni svoje kemijske
Full Article 3 minutes read

UVODE SE NOVE RIGOROZNE MJERE NA DRŽAVNOJ MATURI Kreće rat protiv prevaranata: Učenici na pismenom ispitu više neće smjeti imati ni svoje kemijske

maturanti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u subotu da će se na ovogodišnjoj državnoj maturi primjenjivati nove mjere sigurnosti pa tako, primjerice, učenici neće na pismenome dijelu testiranja moći koristiti svoje kemijske olovke nego one koje će nabaviti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Nakon što je u subotu sudjelovala na svečanosti otvorenja Otvorenoga dana Instituta Ruđera Boškovića (IRB), ministrica Divjak odgovorila je i na nekoliko drugih pitanja novinara, među kojima je bilo i ono o povećanim mjerama sigurnosti koje će se provoditi ove godine na ispitima državne mature.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanje donijelo je novi Pravilnik o provedbi državne mature u skladu s kojim će NCVVO – središnje tijelo za provedbu državne mature, podići razinu sigurnosti tijekom pisanja ispita državne mature. Ove godine državna matura počinje 3. lipnja i završava 28. lipnja, a nastava za maturante završit će 22. svibnja.

Bez varanja na državnoj maturi i protiv lažne znanosti i lažnih diploma

Vezano za nove sigurnosne mjere koje će se ove godine provoditi na državnoj maturi, ministrica je podsjetila kako je njeno Ministarstvo ove godine donijelo novi Pravilnik o polaganju državne mature, a jedan o noviteta je baš taj da će biti jača i bolja kontrola, odnosno da će se zabraniti uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi, kako je rekla, “mogli pomoći varanju”.

Zato, ustvrdila je, “postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi”. Na pitanje znači li to da učenici neće moći na pisanome dijelu ispita koristiti svoje kemijske olovke, ministrica je odgovorila potvrdno i dodala kako će provedbene mjere slijediti novi Pravilnik o provedbi državne mature koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo prije mjesec dana.  

www.sjever.hr/Hina/Jutarnji.hr 19.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.