Now Reading:
Sindikat novinara Hrvatske ima novu predsjednicu – na Skupštini dodijeljena i tri „krumpirka” za najgore medijske poslodavce
Full Article 3 minutes read

Sindikat novinara Hrvatske ima novu predsjednicu – na Skupštini dodijeljena i tri „krumpirka” za najgore medijske poslodavce

maja sever

Za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske danas je izabrana novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT) Maja Sever koja na toj dužnosti zamjenjuje dosadašnjeg predsjednika Antona Filića iz Večernjeg lista
Nova predsjednica, koja je na skupštini SNH-a dobila četverogodišnji mandat, najavila je borbu za kolektivne ugovore u medijskim kućama te za granski kolektivni ugovor kojim bi bila regulirana prava novinara na nacionalnoj razini, piše tportal.

Kad netko u medijima uspije izboriti kolektivni ugovor to je događaj, rekla je Sever. Poručila je kako novinari i drugi medijski djelatnici nemaju izbora, osim zajedno se boriti, jače se angažirati i zauzimati za se svoja prava.
“Puno se može promijeniti budemo li se aktivno zalagali za svoje interese”, rekla je Sever, koja je ujedno dobila i priznanje SHN-a “Povjerenik/ca godine”.
Novinari i drugi medijski djelatnici su, po njezinim riječima, često krivci za sve i to treba promijeniti.
Posebno je upozorila na stanje u lokalnim medijima, uz ocjenu da se u njima krše Zakon o radu i ugovorna pravila.
Povjerenici SNH-a u medijskim kućama u svojim su raspravama pored ostalog upozorili na zloporabu evidencije radnog vremena za novinare i tehničare koji rade na terenu, te na silne poteškoće kako bi uopće započeli pregovore za sklapanje kolektivnih ugovora, piše tportal.

Na skupštini SHN-a dodijeljena su i tri “krumpirka” za najgorega medijskog poslodavca i to HRT-u zbog, kako su objasnili predlagatelji, tužbi protiv vlastitih radnika koji žele bolji program i ignoriranja jednog reprezentativnog sindikata, Novom listu, zbog ponude ponižavajućeg ugovora o radu fotografu u 62. godini života i gotovo 40 godina radnog staža te Večernjem listu, zbog zbog smanjivanja radničkih prava, ukidanja dodataka na radni staž i diskriminacije sindikalnih povjerenika.

www.sjever.hr/T portal 19.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.