Now Reading:
SUNCE NA DLANU – razvoj inovativne platforme za solarnu energiju
Full Article 4 minutes read

SUNCE NA DLANU – razvoj inovativne platforme za solarnu energiju

sunce na dlanu bracak

U petak je ispred Energetskog centra Bračak predstavljen razvoj jednog od najinovativnijeg projekta u Hrvatskoj – jedinstvenoj investicijskoj platformi koju razvijaju Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, tvrtka SAP- tržišni lider u softveru aplikacija poduzeća te EXPERTA.

Investicijska platforma Sunce na dlanu je inovativni mehanizam za poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije temeljen na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, a koji povezuje investitore (ESCO tvrtke i poduzetnici) i vlasnike krovova -zgrada (ujedno i kupci električne energije). Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je ovom prilikom uputo čestitke na razvoju ove izvrsne platforme. „Imamo vrhunske stručnjake koji mogu raditi platforme i projekte, koji su ne na razini EU, nego i iznad toga. S takvim projektima možemo se zapravo nametnuti i zahtjevnom europskom tržištu te svoje znanje izvoziti u druge zemlje. Hrvatska ne mora biti samo zemlja sunca, mora i uslužnih djelatnosti, nego može biti zemlja pameti, zemlja inovacija, zemlja primjene novih tehnologija“ – rekao je župan te dodao kako je cijena tehnologije fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije i opreme je u stalnom padu, dok cijena energenata raste, što je i jedan od razloga zašto je REGEA tim napravio analizu svih zdravstvenih ustanova u Krapinsko-zagorskoj županiji te izabrao 5 ustanova u kojima postoje tehnički uvjeti za takvu investiciju. Radi se o specijalnim bolnicama u Stubičkim i Krapinskim Toplicama te ambulantama Doma zdravlja u Krapini, Zaboku i Donjoj Stubici

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac istaknuo je kako se u projektu Sunce na dlanu spaja digitalna tehnologija s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije. „To je budućnost kojoj cijeli svijet teži, prelazak na čiste izvore energije. Ovom platformom omogućit ćemo investitorima, ESCO tvrtkama, mirovinskim fondovima da investiraju u fotonaponske elektrane, bez obzira nalaze li se one ovdje u Hrvatskom zagorju ili bilo gdje u Hrvatskoj ili Europi. Proizvod koji razvijamo globalnog je karaktera, a znanje koje promoviramo i posjedujemo je naše domaće. Ova je platforma poput onih koje već koristimo svakodnevno, kada, npr., rezerviramo smještaj, naručujemo taxi prijevoz i slično. Na platformi zainteresirani vlasnici krovova i zgrada, iz javnog i privatnog sektora, daju svoje projekte, kao mogućnost za investiciju za izgradnju fotonaponske elektrane. Tu ponudu projekata onda gledaju potencijalni investitori, ESCO tvrtke, poput poduzetnika koji sada grade fotonaponsku elektranu na bolnici. Potom oni biraju projekte i pakete projekata i sklapaju ugovor s tim vlasnicima preko platforme. Platforma osigurava da je transakcija transparentna i korektna za obje strane i na taj način dolazimo do puno bržih investicija i više projekata u kraćem vremenskom razdoblju“ – pojasnio je ravnatelj Domac te dodao kako je Krapinsko – zagorska županija plodno tlo za ovako nešto, s obzirom na otvorenost inovacijama i od strane Županije, gradova i općina.

Direktorica tvrtke SAP Sonja Popović podsjetila je na početak suradnje i partnerstva između REGEA–e, SAP-a i EXPERTA. „Kroz razgovor smo došli do toga da imamo zajedničke ideje kako podržati inovacije u Hrvatskoj. Rodila se ideja, inicijator je Julije Domac i REGEA tim, a mi smo tu bili tehnološki partner i kroz jednu našu Design Thinking metodologiju i radionicu koju smo odradili u Heidelbergu u Njemačkoj, došli smo do konkretizacije i dizajna cjelokupnog tehnološkog rješenja. U ova dva dana smo u finalizaciji rješenja, koje ćemo zajedno predstaviti na SAP – ovoj godišnjoj konferenciji 6. lipnja u Zagrebu“ – rekla je direktorica Popović.

www.sjever.hr 18.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.