Now Reading:
10. VAFI I RAFI festival donosi 162 filma
Full Article 5 minutes read

10. VAFI I RAFI festival donosi 162 filma

vafi

Deseti jubilarni VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, ponovno će imati dva grada domaćina, Rijeka, gdje će Festival biti održan od 27. do 29. svibnja, te Varaždin koji će ponovno postati centar dječje animacije – od 30. svibnja do 2. lipnja. Na ovogodišnji festival pristiglo je 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Ovogodišnja zemlja partner je Kanada, a uz VANIMU glavni organizator festivala je Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.

Konferencija za medije održana je u dvorištu II. osnove škole gdje je prije 33 godine Dubravka Kalinić Lebinec sa Srećkom Lebincem osnovala Udrugu VANIMA koja je organizator festivala, a ovom je prilikom u dvorištu škole posađeno stablo sjećanja povodom desete obljetnice Festivala. Dubravka Kalinić Lebinec je i selektorica RAFI sekcije koja se drugu godinu za redom održava u Rijeci. U sklopu ovog dijela programa prikazat će se 76 filmova u 4 kategorije, a riječ je o filmovima koje su radili profesionalci za djecu.
– Kao selektorica RAFI dijela, mogu reći da smo odgledali 80 sati filmova. Pristiglo je više od 500 filmova, sa svih kontinenata. Prva kategorija je za publiku do 6 godina, druga za ranu osnovnoškolsku dob, treća za stariju osnovnoškolsku dob i četvrta kategorija za srednjoškolce – rekla je Kalinić-Lebinec.

Selektor VAFI sekcije u kojoj se prikazuju filmovi koje su radila djeca i mladi bio je Kristijan Petrović.
– Nije nimalo lagano biti selektor. Skoro tristotinjak filmova je selektirano sa svih kontinenata. Iz Kine i Japana je došao velik broj filmova i vidi se da se oni zaista trude. Koliko sam sati potrošio na gledanje filmova nemam pojma, ali bilo je par genijalnih filmova iz sva tri segmenta – istaknuo je Petrović.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama.
– To je spoj samog sadržaja, tehnologije i animacije gdje želimo svake godine nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik prvog RAFI APP-a je studio iz Zagreba Recircle – rekao je direktor festivala Hrvoje Selec.

U Rijeci će se ove godine održati i poseban program. „Youth cinema network conference“ okupit će predstavnike 35 svjetskih festivala posvećenih mladima i za mlade, a sudionici će razmjenjivati iskustva kako bi se razvijali i stjecali nova znanja. Ova je konferencija i specifičnost ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala, budući da se ona svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska domaćin. – Ujedno će se održati i konferencijski dio u kojem će sudjelovati učitelji i profesori iz Rijeke, kako bi se potaknula medijska i digitalna pismenost i naravno bavljenje filmom – istaknuo je Selec.

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija Festival donosi besplatne radionice animiranog filma u Varaždinu i Rijeci. Karla Skok i Morana Bunić, bivše „vanimatorice“, a danas studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer animirani film i novi mediji, vodit će radionicu stop animacije za djecu, a za one malo starije radionicu stripa vodit će poznati hrvatski animator i ilustrator Marko Dješka.

– Osim radionca, održat će se i izložba animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. Na izložbi će biti prikazan proces stvaranja animiranog filma ”Biciklisti” – od crteža do filma – rekla izvršna producentica VAFI dijela festivala Ana Sever.
Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ju priključuje i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr.

Službeno otvaranje RAFI-ja bit će u ponedjeljak, 27. svibnja u Rijeci, dok VAFI u Varaždinu počinje u četvrtak, 30. svibnja, u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečana zabava povodom desete obljetnice VAFI festivala. Pokrovitelji festivala su Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije. Sav program Festivala otvoren je za javnost i besplatnog je karaktera, a ostale informacije o programu možete pronaći na internetskim stranicama www.vafirafi.com.

www.sjever.hr/aktualno.hr 18.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.