Now Reading:
Zagrebačka županija najsigurnija u RH-a
Full Article 4 minutes read

Zagrebačka županija najsigurnija u RH-a

policija

Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika najsigurnija je županija u RH rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić na sjednici Županijske skupštine, održane u četvrtak, na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2018.

Rašić je naglasio kako je u 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježen najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti RH te da je stopa kriminaliteta od 2008. godine do 2018. smanjena za oko 30 posto. Tijekom 2018. godine na području Županije zabilježeno je 2.331 kazneno djelo, 2.121 prometna nesreća te 3.222 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Promatrajući rasprostranjenost kriminaliteta po policijskim postajama u Zagrebačkoj županiji od spomenutih 2.331 kaznenih djela 549 ih je u zabilježeno Velikoj Gorici, 411 u Zaprešiću, 254 u Samoboru, 222 u Ivanić-Gradu, 206 u Dugom Selu, 277 u Jastrebarskom, 273 u Vrbovcu te 139 u Svetom Ivanu Zelini.  U odnosu na isto razdoblje 2017. godine kriminalitet je u padu za 1,5 posto, za 15,9 posto se smanjio broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, broj prometnih nesreća je manji za 0,3 posto, ali je nažalost veći broj smrtno stradalih. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Ministarstvo državne imovine darovat će  Zagrebačkoj županiji milijun kuna vrijednu državnu imovinu u katastarskoj općini Bistra Donja u svrhu izgradnje Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Kako bi se uopće mogao potpisati Ugovor o darovanju, Županijska skupština danas je donijela odluku o stjecanju prava vlasništva.

Za 6 zdravstvenih ustanova Zagrebačke županije i to Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Naftalan i Ljekarne Zagrebačke županije vijećnici su dali suglasnost na izmjene statuta koje su nužne radi usklađivanja s odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Također, donesen je zaključak o potrebi specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje od 2020. do 2024. godine temeljem koje se traži 150 specijalizacija iz različitih područja koje su nužne radi osiguravanja kontinuirane i kvalitetne zdravstveni skrbi na cijelom području Zagrebačke županije. Spomenuti Zaključak se upućuje resornom ministarstvu na nadležno postupanje.

Na početku sjednice prisegnuo je novi član Skupštine Mladen Šestan (HDZ) koji je naslijedio Stipu Velića (HDZ).

Na aktualnom satu iz područja prosvjete vijećnike je zanimalo kako će Županija kao osnivač škola utvrditi raspored praznika za sljedeću školsku godinu te što poduzima po pitanju uvođenja novih strukovnih programa u srednjim školama kako bi oni bili usklađeni s potrebama na tržištu rada. Najviše pitanja odnosilo se na županijske natječaje i potpore. Zanimalo ih je kako će Županija poticati energetsku učinkovitost u kućanstvima, kakve potpore su osigurane za poduzetnike, s kojim iznosom će Županija gradovima i općinama sufinancirati provedbu i prijavu EU projekata itd. Također vijećnike je zanimalo planira li se sanacija županijske ceste između Gradeca i Vrbovca te sanacija mosta u Kerestincu. Iz područja zdravstva i socijalne skrbi zanimalo ih je kada će se donijeti nova mreža hitne medicine, s koliko sredstava Županija sufinancira dodatne T1 timove te koje preventivne programe provodi županijski Zavod za javno zdravstvo. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na legalizaciju, izgradnju stadiona u Velikoj Gorici, poticanje govedarske proizvodnje i izgradnju 5G mreže na području Zagrebačke županije.

www.sjever.hr 17.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.