Now Reading:
Je li ovo obećavajući trend? Sve veći broj izdanih građevinskih dozvola
Full Article 2 minutes read

Je li ovo obećavajući trend? Sve veći broj izdanih građevinskih dozvola

građevina

U ožujku ove godine zabilježena je vrlo živa aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola, pri čemu je ukupno izdano 956 građevinskih dozvola (744 za zgrade i 212 za ostale građevine), što je 17,7% više nego u istomu mjesecu prošle godine (10,9% više za zgrade i 50,3% više za ostale građevine).

Osobito dinamično izdavane su dozvole za ostale građevine čiji je broj, kada je riječ o ožujku, povijesno najveći, što upućuje na brojnost investicijskih namjera u niskogradnji početkom ove godine. Još je dinamičnije porasla predviđena vrijednost radova sadržana u izdanim dozvolama (za 30,0%) pri visokom rastu predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama (70,3%) i solidnom rastu vrijednosti radova na zgradama (8,7%).

Istodobno prema vrijednosti predviđenih radova prvi kvartal ove godine odskače od prosječnih ostvarenja u prvim kvartalima jer ne samo da je vrijednost radova za četvrtinu veća nego u istom razdoblju prošle godine, već je i vrijednost radova od 7,8 milijardi kuna povijesno najviši rezultat ostvaren u prvim kvartalima neke godine.

Rast zaposlenosti i plaća, niske kamatne stope na stambene kredite te državne poticajne mjere za rješavanje stambenog pitanja potiču rast potražnje za stanovima što, uz rast cijena stambenih nekretnina, podupire rast investiranja u stanogradnju.

s.kalajdžija/sjever.hr 15.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.