Now Reading:
Obilna kiša i vodostaji: Situacija se smiruje
Full Article 3 minutes read

Obilna kiša i vodostaji: Situacija se smiruje

poplave

Prema posljednjim informacijama iz Hrvatskih voda situacija s obilnim padalinama i porastu vodostaja polako se smiruje.
Vodostaji blago rastu, što znači da su se zaustavili nagli porasti vodostaja Bednje, kojima smo svjedočili tijekom dana. Šteta i intervencija nema, a kako će kiša nastaviti padati, stanje se pozorno prati i dalje u kontaktu s vodočuvarima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, prema posljednjim informacijama iz Hrvatskih voda.

I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplave na rijeci Bednji, od cestovnog mosta u Stažnjevcu do izvora, a pripremno je stanje prema podacima o vodostaju Bednje kod Tuhovca.
DHMZ je danas objavio priopćenje u kojem se navodi da su izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.
Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticikone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage.

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti.
Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše. Zbog obilne količine kiše i dalje postoji opasnost od lokalnih bujičnih te osobito riječnih poplava, upozoravaju iz DHMZ-a.

n.kalajdžija/sjever.hr 13.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.