Now Reading:
Nema dobrih vijesti – slijede nam obilne padaline – moguće su i poplave!!!
Full Article 2 minutes read

Nema dobrih vijesti – slijede nam obilne padaline – moguće su i poplave!!!

poplave

U mnogim će krajevima tijekom ponedjeljka pasti i obilnija kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme i tuča, a u gorju, posebice višem, od ponedjeljka prijepodne do vjerojatno srijede ujutro i snijeg, piše u prognozi Zoran Vakula za HRT.

Osim često obilnije kiše, nevolje će mnogima prouzročiti i vjetar – u unutrašnjosti povremeno jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu u početku još jače jugo, zatim i bura. Podno Velebita će vjerojatno biti i orkanskim udara, napose do utorka ujutro.

Kombinacija kiše i juga u nedjelju može prouzročiti i poplavljivanje nekih riva.

U unutrašnjosti pak sljedećih dana valja računati na porast vodostaja, budući da je zemlja već dosta natopljena od kiša tijekom travnja i dosadašnjeg dijela svibnja, u kojem je već ponegdje nadmašena prosječna količina oborine za cijeli svibanj, kao primjerice u Osijeku, Sisku, Pazinu, Poreču, Zadru, Komiži i Dubrovniku. Štoviše, do srijede će se u nekim mjestima vjerojatno približiti i rekordnim mjesečnim vrijednostima, a ponegdje ih možda i nadmašiti, pri čemu su mogući i novi svibanjski rekordi u dnevnim količinama oborine.

Upozorenje Severe Weather Europea

O dolasku mase hladnog zraka koji se odvojio od polarnog i krenuo prema jugoistočnoj Europi, uključujući i Balkan te Mediteran, javio je i centar Severe Weather Europe na svojoj mrežnoj stranici.

U najvišem gorju snijega bi moglo pasti i 15-ak centimetara, no u ostalim krajevima on se neće zadržati jer će padati zajedno s kišom. Možda bi ga nekoliko centimetara moglo napadati na Plitvicama i u području Delnica, kažu dežurni prognostičari DHMZ-a.

Kiša će se nastaviti i u srijedu i u četvrtak, ali u značajno manjim količinama. Ipak, budući da će tlo biti natopljeno, i one bi mogle uzrokovati probleme jer će sva voda odlaziti u vodotoke. Zbog toga će se visoki vodostaji nastaviti i u drugoj polovici tjedna.

Temperature zraka bit će ponovno značajno niže. U ponedjeljak, utorak i srijedu najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od oko 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, što znači da će biti 10-ak stupnjeva niže od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine koji je oko 20 stupnjeva.

www.sjever.hr/Index.hr

Input your search keywords and press Enter.