Now Reading:
Najveće poslovno okupljanje žena u Krapinsko-zagorskoj županiji “Žene i poduzetništvo” već u startu izazvalo ogromno zanimanje
Full Article 4 minutes read

Najveće poslovno okupljanje žena u Krapinsko-zagorskoj županiji “Žene i poduzetništvo” već u startu izazvalo ogromno zanimanje

konferencija

U Termama Jezerčica u tijeku je konferencija ‘Žene i poduzetništvo” čiji je organizator tvrtka SL komunikacije i mediji uz partnerstvo Krapinsko – zagorske županije te suorganizaciju HGK Županijske komore Krapine i Obrtničke komore KZŽ.

Na konferenciji je uz brojne žene poduzetnice s područja Krapinsko-zagorske županije bio prisutan i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, direktorica tvrtke SL komunikacije i mediji Snježana Leljak te zamjenica guvernera HNB – a Sandra Švaljek.

Župan Krapinsko-zagorske županije istaknuo je kako se žene, iako imaju znanje i iskustvo, teže odlučuju za poduzetništvo od muškaraca jer su više posvećene obitelji te da smo po tom pitanju još uvijek pomalo konzervativni i po tom pitanju bi, kaže Kolar, trebalo napraviti iskorak.

-Postotak žena u poduzetništvu je oko 30 posto na području Krapinsko-zagorske županije, no ogroman postotak se još mora postići da budu ravnopravne s muškarcima. Žene političarke puno su eksponiranije u javnosti nego žene poduzetnice i s povećanjem postotka žena koje će biti na najznačajnijim funkcijama u državi, odrazilo bi se na gospodarstvo – iznio je svoj stav Kolar.

Direktorica tvrtke SL komunikacije i medije, Snježana Leljak, osvrnula se na vlastito poduzetničko iskustvo primjedbom da je od prije više od 30 godina, otkako je ona ušla u poduzetničke vode, problem još uvijek isti, a to je da se teško odlučuju na odgovorne funkcije jer su, ističe, ograničene financijama, podrškom okoline i obiteljskim obavezama. Nadodala je kako je još uvijek veliki nesrazmjer između žena i muškaraca kada se radi o upravljačkim funkcijama.

-To je tema o kojoj treba pričati, treba žene ohrabriti, treba stvoriti mrežu žena poduzetnica da se lakše odluče za poduzetništvo i da lakše kasnije funkcioniraju u poslovnim svijetu. Nadam se da ćemo biti poslovni krug žena koje će dati ohrabrenje svim sadašnjim i budućim poduzetnicama – kazala je Leljak.

Josip Grilec iz HGK poručio je poduzetnicima te onima koje obnašaju vlast da se svima jednako daje prilika te da im podrška i resursi HGK stoje na raspolaganju.

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek kazala je da treba dosta hrabrosti ženama da krenu u poduzetništvo. Inače, Švaljek je stigla na konferenciju ispred Poslovnog kluba “Skup za Zagorje” kojeg na ovaj način žele promovirati među poduzetnicima, a najavila je i skoro raspisivanje natječaja za najbolji ženski start-up.

Saborska zastupnica Marija Puh istaknula je da se iznimno dobro osjeća na ovom skupu za razliku od ostalih skupova gdje su žene nažalost u manjini. Kazala je i kako ženama ponekad nedostaje samopouzdanja, ali da žene znaju, mogu i trebaju se ohrabriti. Poručila je okupljenim poduzetnicama da se ne daju pokolebati i da idu hrabro naprijed.

Davor Pleško, u ime Obrtničke komore, kazao je da su spremno podržali skup budući su oko 30 posto članica Komore žene te da mu je drago da je sve veći broj obrtnica.

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, Vlasta Hubicki kazala je da su Zagorke vrijedne, pametne, sposobne i lijepe žene. Tvrdi kako neki preduvjeti, poput vrtića moraju biti riješeni kako bi se žene mogle upustiti u poduzetništvo. Dodala je i da se preko politike mora čuti ženski glas, a sretna je jer u županiji stasa nova generacija muških političara koji moraju postati svjesni koliko su politici potrebne žene.

Ujedno je najavila osnivanje Kluba gospodarstvenica i obrtnica te nadodala da se više pažnje treba posvetiti tradicijskim obrtima.

s.kalajdžija/sjever.hr 13.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.