Now Reading:
22. Susreti za Rudija – „Ja sam Hrvat i ne mogu, neću pucati na Hrvate”
Full Article 7 minutes read

22. Susreti za Rudija – „Ja sam Hrvat i ne mogu, neću pucati na Hrvate”

rudi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas je u Gornjoj Stubici i službeno otvorio letačku manifestaciju 22. Susreti za Rudija, kojom se u tom mjestu sjećaju pilota Rudolfa Perešina. Na samom otvorenju naglasio da je Perešin svojim činom, kada je napustio redove JNA te s MIG-om 21 sletio u Austriju, zadao težak moralni i politički udarac JNA i tadašnjoj velikosrpskoj politici. S druge strane kazao je kako je građanima Hrvatske i hrvatskim braniteljima taj događaj dao nadu, neizmjeran ponos i prkos te je utjecao na rast domoljubnog naboja u presudnim danima Domovinskog rata.

-Važno je danas prenositi istinu, ali i vrijednosti Domovinskog rata današnjim generacijama. Zato smo mi i Hrvatsku vojsku proželi simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, kako bi sačuvali uspomenu na postrojbe i ljude zaslužne za stvaranje hrvatske vojske i hrvatske države. Jedan od njih zasigurno je bio i Rudolf Perešin i po njemu središte u kojem se obrazuju današnji piloti HRZ-a nosi ime. Žrtva našeg Rudija i svih poginulih hrvatskih branitelja uvijek treba biti podsjetnik kako je skupo plaćena cijena za neovisnu Hrvatsku – kazao je Krstičević te podsjetio kako je Perešin, tijekom najžešćih sukoba u istočnoj Slavoniji i Vukovaru i unatoč ogromnom riziku za vlasitit život i život njegove obitelji, odlučio napustiti redove JNA te s MIG-om 21 sletjeti u Austriju.

-Tim domoljubnim činom zadao je težak moralni i politički udarac JNA i tadašnjoj velikosrpskoj politici, a građanima Hrvatske i hrvatskim braniteljima taj događaj dao je nadu, neizmjeran ponos i prkos i utjecao na rast domoljubnog naboja u presudnim danima Domovinskog rata. Njegove riječi „Ja sam Hrvat i ne mogu, neću pucati na Hrvate” prenijete su putem medija u cijelom svijetu. Mogao je nakon toga živjeti u slavi, sa svojom obitelji, ali nije, pristupio je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i bio jedan od najzaslužnijih ljudi za osnivanje Lovačke borbene eskadrile i razvoj zrakoplovstva kao grane. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u brojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske izvršavajući brojne borbene zadaće. Tako je bilo i 2, svibnja 1995. drugog dana Bljeska kad je poginuo na zadaći. Rudol Perešin danas, kao i za života, predstavlja uzor današnjim naraštajima vojnih pilota. Njegova junačka djela ostat će zlatnim slovima upisana u povijest Hrvatske. Perešinov Mig koji smo nakon 28 godina vratili u Hrvatsku i predstavili jutros ispred Ministarstva obrane nema neku veliku materijalnu vrijednost, međutim, kao jedan od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost, ima za našu državu – kazao je ministar te nastavio:

-Taj avion je živa povijest i simbol početaka hrvatske vojske, odnosno HRZ-a, on je jedan od temelja naše tradicije. On je uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja kojima je predstavljao nadu u teškom vremenu, ali i putokaz današnjim vojnim pilotima kako se živi i bori za našu domovinu – rekao je ministar koji u povratku Rudijevog aviona vidi još jedan od dokaza da ova vlada čuva heroje i vrijednosti Domovinskog rata. Siguran je i da će ova vlada učiniti sve kako bi osigurala borbene zrakoplove novije generacije.

Prije svečanosti otvorenja brojna izaslanstava položila su vijence i zapalili svijeće, a prvi su to učinili članovi obitelji. Ljerka Perešin kazala je da su ove godine “Susreti za Rudija” zaokružen dolaskom MIG-a.

-To ne bi bili pravi susreti da ja nisam ovdje, daj Bože da budem što duže. I ove godine zahvaljujem ovom kraju, Zagrebačkom zrakoplovnom tehničkom savezu, HRZ-u, Ministarstvu obrane, svim ljudima dobrog srca, što su i ove godine upriličili da imamo ovako svečan trenutak u Gornjoj Stubici. Naravno, ove godine je zaokružen dolaskom Mig-a koji su naš ministar i vlada sve učinili da se nakon 28 godina vrati. Za to je trebalo jako puno ljubavi, ne samo diplomacije – morate unijeti sebe, svoje vrijeme, ljubav, a to je ministar najbolje učinio – kazala je supruga Rudolfa Perešina.

Nakon samog otvorenja između Krapinsko-zagorske županije i Općine Gornja Stubica s jedne strane te Društva Rudolf Perešin, s druge, potpisani su sporazumi o sufinanciranju izgradnje “Spomen kuće Rudolfa Perešina”. Ljerka Perešin naglasila je da je to projekt za mlade generacije, za okretanje budućnosti a ne prošlosti.

-To je za naše mlade generacije, za našu budućnost, naše mlade na kojima ostaje svijest. Mi se ne smijemo zakopati u prošlost, moramo živjeti i gledati u budućnost, a prošlost ostavimo tamo gdje je – poručila je Ljerka Perešin. Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, koji je potpisom potvrdio da će županija i ove godine osigurati 150 tisuća kuna, kao i prethodne dvije, za izgradnju “Spomen kuće” očekuje da se u realizaciju tog projekta uključe i ministarstva.

-Već treću godinu za redom izdvajamo 150 tisuća kuna iz županijskog proračuna za izgradnju spomen hiže, a Općina u okviru svojih mogućnosti, ali bitno je da imamo kontinuitet. Od prošle godine, nakon razgovora s gradonačelnikom Bandićem, i Grad Zagreb se uključio u sufinanciranje s istim iznosom kao i KZŽ. Razgovarao sam s ministrima Medvedom, Krstičevićem i ministricom Divjak i smatram da bi se već sad sva tri ministarstva trebala uključiti u financiranje spomen hiže jer je to Rudi zaslužio. Smatramo da ćemo na taj način i ubrzati samu izgradnju i da što prije otvorimo muzej. Sljedeće godine će biti 25 godina od herojske pogibije Rudolfa Perešina, 25 godina od Bljeska, 2, svibnja, i mislim da bi bilo idealno kad bi se to moglo ostvariti. Ako bi se dogovorili da svi zajedno još dodatno financiramo i da se uključe ministarstva već ove godine, sa sljedećom godinom možda bi to moglo biti moguće, ali nije ključno. Ključno je da svi shvatimo vrijednost tog projekta, da se već sad uključe i ministarstva, pa ako ćemo otvoriti hižu 2021. godine, mislim da tu prije svega moramo misliti na obitelj, da će oni biti zadovoljni, a to ostavljamo kao nekakav zalog novim generacijama – zaključio je Kolar.

Inače, “22. Susreti za Rudija završavaju poslijepodne letački programom na prostoru Sportskog centra u Gornjoj Stubici, u kojem će sudjelovati desetak zrakoplova. Najavljeni su vojni i civilni zrakoplovi i helikopteri uz sudjelovanje hrvatskog, slovenskog i mađarskog ratnog zrakoplovstva.

s.kalajdžija/sjever.hr 12.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.