Now Reading:
4. Virovska prkačijada – prvi europski festival malih, tradicijskih kolača
Full Article 3 minutes read

4. Virovska prkačijada – prvi europski festival malih, tradicijskih kolača

virovska prkacijada

Ljubitelji podravskih prkača i ove će godine uživati u ukusnim slasticama na četvrtom po redu Međunarodnom festivalu izvornih kolača – Virovskoj prkačijadi koja će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, 10. i 11. svibnja 2019. godine održati u Virju. Pokrovitelj ove kulinarske manifestacije je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of peace, Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, uz podršku generalnog sponzora Podravke.

Prvi europski festival malih tradicijskih kolača bit će obilježen bogatim dvodnevnim programom koji započinje u petak, i to natjecanjima u spravljanju prkača i prezentacijom gotovih kolača u Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje i u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara. U večernjim satima, na Trgu Stjepana Radića, održat će se Cookingshow – male tajne velikih majstora kuhinje te prezentacija specijaliteta učenika ugostiteljskih škola (Strukovne škole Đurđevac, Obrtničke škole Koprivnica i Srednja škola Ivan Seljanec) uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i vrsne promotore kulinarstva Podravkinog Odjela za kulinarske promocije Mišela Tokića i Zorana Delića.

Svečano otvorenje 4. Virovske prkačijade je danas u 9.30 sati, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena te samostalne sokačice i domaćice, a posjetitelji će, uz podravske, moći kušati i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije. Natjecanje će nadgledati Stručno povjerenstvo pod predsjedanjem predsjednika Dražena Đuriševića, ujedno i potpredsjednika HKS-a.

Uz natjecanje, važan dio programa su i stručne radionice pa će tako svoje slastičarske vještine pokazati eminentni slastičari iz Paname i Nigerije, a ove će godine manifestaciji prisustvovati i predsjednik svjetske organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, predsjednik udruge Renato-kuhari bez granica Branko Ognjenović te predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin.

www.sjever.hr 11.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.