Now Reading:
Za braniteljske udruge Krapinsko-zagorske županije 250 tisuća kuna
Full Article 4 minutes read

Za braniteljske udruge Krapinsko-zagorske županije 250 tisuća kuna

branitelji

Danas je u prostorijama Općine Desinić održano potpisivanje ugovora o dodjeli potpora braniteljskim udrugama koje su ostvarile pravo kroz Javni poziv Krapinsko-zagorske županije za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije.

Domaćin potpisivanja ugovora bio je načelnik Općine Desinić, Zvonko Škreblin, koji je naglasio kako na području Općine Desinić postoji braniteljska udruga Veterani domovisnkog rata koju Općina pomaže kroz sufinanciranje aktivnosti koje udruga organizira. Dodao je da na taj način pomažu u integriranju branitelja koji su bili “duboko” u borbi kako bi bili spremni suočiti se s teškoćama koje proizlaze iz Domovinskog rata te da se sada radi na tome da se udruzi osiguraju sredstva, a i osigurali su im prostoriju iza općinske zgrade kako bi se mogli družiti i raditi na projektima s kojima se javljaju preko županijskih i državnih institucija.

U ime svih udruga, na potporama je zahvalio Radmil Pavalić, tajnik UVSPDR ”Barun”, istaknuvši posebno kako potpora ne znači samo financijska sredstva, već i sam odnos Krapinsko – zagorske županije prema udrugama. „Mislim da po tom pitanju naša županija prednjači, jer još nismo naišli na zatvorena vrata, uvijek se odazivaju na naše događaje i daju podršku projektima i aktivnostima, koje, jasno, ne bismo mogli ostvariti ni bez financijskih sredstava, u čemu je krapinsko – zagorska županija također jedna od najizdašnijih županija“, rekao je Pavalić.

Župan Željko Kolar rekao je kako su braniteljske udruge izuzetno aktivne te je obveza Županije, zbog svega što su dali u Domovinskom ratu, financirati ih i pomoći im u radu i aktivnostima.”„Ovaj Javni poziv od 250 tisuća kuna samo je jedan od segmenata financiranja braniteljskih udruga. Sa 150 tisuća kuna financiramo izgradnju Spomen hiže Rudolfa Perešina, još 75 tisuća izdvajamo za Susrete za Rudija, 100 tisuća imamo za obilježvavanje datuma iz novije hrvatske povijesti, 50 tisuća za socijalne programe i onda im još pomažemo pri izradi projekata za povlačenje sredstava iz Europske unije. I mi smo Županija prijatelj braniteljskih udruga, branitelja i na taj način se ponašamo od samog početka.“, rekao je župan Kolar. Dodao je kako je do sada potpisivanje ugovora s braniteljskim udrugama uvijek bilo u sjedištu županije, a od ove godine će ići u drugu jedinicu lokalne samouprave i da će tom prilikom sjetiti se svih poginulih paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Ugovore je potpisalo 12 braniteljskih udruga: Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH KZŽ Sveti Križ Začretje, Udruga veterana 103. Brigade Zlatar Bistrica, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog arat KZŽ, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskig rata Krapina, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zabok, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP – a KZŽ, Udruga branitelja Domovinskog ratas Kumrovec – Zagorska Sela, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ, Udruga drvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ, Udruga hrvatskih branitelja Marija Bistrica i Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata ”Barun” Stubičke Toplice, a iznos koji je Županija osigurala je 250 tisuća kuna.

Prethodno potpisivanju ugovora, župan Kolar, predstavnici braniteljskih udruga i načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin zapalili su svijeće i položili vijence na grobu branitelja Božidara Brumena na desinićkom groblju, kod Brumenove spomen biste te nakon toga i kod Spomen ploče palim borcima NOR – a sa područja Desinića i Vinagore.

m.sopek/sjever.hr 10.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.