Now Reading:
ODZVONILO VARANJU NA DRŽAVNOJ MATURI! Maturanti, zaboravite na kemijske olovke s kamericama i na „bubice” u uhu
Full Article 4 minutes read

ODZVONILO VARANJU NA DRŽAVNOJ MATURI! Maturanti, zaboravite na kemijske olovke s kamericama i na „bubice” u uhu

maturanti

Nakon lanjskih slučajeva varanja na državnoj maturi, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje tijelo za provedbu državne mature, ove je godine odlučio podići razinu sigurnosti tijekom pisanja ispita.

Jedna od mjera, kako doznaje Slobodna Dalmacija, jest ta da nitko od pristupnika u pismenom dijelu testiranja na državnoj maturi neće smjeti koristiti vlastite kemijske olovke, nego će dobiti one koje je nabavio Centar i koje će im biti podijeljene na licu mjesta.
Nije tajna, nažalost, da neki maturanti čak i na ispitu zrelosti varaju – prepisuju i na druge dvojbene načine pokušavaju doći do prolaza, zbog čega je prije nekoliko godina donesena odluka prema kojoj se svaki uhvaćeni prijestupnik odmah udaljuje s ispita i na državnu maturu smije ponovno izići tek za dvije godine.

Prošle godine, prema pisanju portala Telegram.hr, a što je potvrdio i NCVVO, otkrivene su dvije učenice jedne zagrebačke gimnazije koje su uz pomoć sofisticirane tehnologije pokušale riješiti ispite državne mature, i to koristeći kemijske olovke s kamericama i sitne slušalice („bubice”) u uhu na koje su dobivale odgovore.
Telegram hr. tada je pisao i kako su maturanti zagrebačke gimnazije lani u srpnju dobili poruke na WhatsApp kako se za 100 eura mogu uključiti u organizirani lanac prijevare na državnoj maturi te će im za taj novac odgovori u sklopu pojedinih ispita biti diktirani u slušalice u uhu.
Učenici su to prijavili profesorima, uključila se policija, a s obzirom na to da su mediji u više navrata upozoravali na to da postoje ozbiljne indicije da se na maturi vara i više od otkrivenih slučajeva, NCVVO je odlučio ove godine pojačati mjere sigurnosti na “ispitu zrelosti”, piše Slobodna Dalmacija.

Kazne za one koji će biti uhvaćeni u varanju

Varanje na maturi, treba i na to podsjetiti, nije kazneno djelo i prijestupnici zbog toga kazneno ne odgovaraju, nego se kazneno odgovornim osobama smatraju oni koji se nalaze s druge strane “žice” i te usluge naplaćuju.
Učenici i kandidati koji budu uhvaćeni u ovakvom ili sličnim prijestupima mogu ponovno izaći na maturu tek za dvije godine, a ispite koje tada prijave moraju platiti. Cijenu ispita državne mature, koje plaćaju određene kategorije kandidata, kao i dosad, određuje Vlada RH.

Ove godine, kao i lanjske, iznos naknade za ispite državne mature iznosi 175 kuna po ispitu, što znači da samo za tri obvezna predmeta na državnoj maturi treba platiti 525 kuna, a tu su još i izborni ispiti. Osim suspenzije i plaćanja ispita na koje smiju izići za dvije godine, za prijestupnike na državnoj maturi zapravo nema drugih troškova, što potvrđuju i u NCVVO-u.

I ovo trebate znati!

Državna matura za učenike koji izlaze iz redovitog sustava srednjoškolskog obrazovanja, odnosno maturanata koji u tekućoj školskoj godini završavaju četvrti/peti razred, besplatna je osim u nekoliko slučajeva.
Vlada RH ove godine nije mijenjala iznos naknade, pa će tako svi obveznici (a njih je nekoliko kategorija) i dalje plaćati 175 kuna po ispitu.
Među tim su obveznicima, na primjer, redovni učenici koji na vrijeme ne odjave prijavljene ispite državne mature na koje ne namjeravaju izići, a krajnji rok da to učine je ove godine 14. svibnja.
Istu će naknadu platiti i učenici koji u jesenskom roku žele polagati neki ispit za višu ocjenu od one koju su ostvarili na istom ispitu u ljetnom roku.
Ako redovni učenici padnu maturu u ljetnom te na ispite ponovno iziđu u jesenskom roku, nisu obveznici plaćanja.
Međutim, ako na maturu izlaze tek za godinu dana, moraju platiti sve ispite koje će prijaviti.
Ista je cijena i za kandidate iz drugih zemalja, učenike strukovnih škola koji do kraja prošle kalendarske godine nisu obranili završni rad, te za one koji su počinili neki prijestup na državnoj maturi.

Matura, podsjetimo, ove godine počinje 3. lipnja, a završava 28. lipnja, dok nastava za maturante okončava 22. svibnja.

www.sjever.hr/Slobodna Dalmacija 10.05.2019,

Input your search keywords and press Enter.