Now Reading:
Dan Europe obilježen i u Pregradi
Full Article 2 minutes read

Dan Europe obilježen i u Pregradi

dan europe

Na današnji dan 1950. godine formirana je Europska zajednica za ugljen i čelik, što je bio sam početak stvaranja današnje Europske Unije. Hrvatska je postala dio te velike europske obitelji 1. srpnja 2013. te je ulaskom u punopravno članstvo EU, između ostalog, postala korisnica sredstava iz europskih fondova koji uvelike pomažu lokalnom gospodarstvu.

U Pregradi je iz EU fondova izgrađeno reciklažno dvorište te je asfaltirana nerazvrstana cesta Petrovina-Menjački, u tijeku je energetska obnova upravne zgrade i s njome povezane zgrade društvenog doma u kojima borave udruge, a iz istih fondova energetski će se obnoviti zgrada NK Pregrada i zgrada Zemljišno knjižnog odjela.

„Bez EU zacijelo ne bi mogli u Hrvatskoj, cijeloj županiji, ali i u Gradu realizirati brojne projekte koji su zacrtani. Trenutno je što se tiče same infrastrukture ugovoreno je oko 10 milijuna kuna vrijednih projekata iz EU fondova i još nekih 6,5 milijuna kuna, gdje smo partneri. Zahvaljujući fondovima EU proračun Grada Pregrade je utrostručen, čime je napravljen jedan pozitivan iskorak. Osim povlačenje sredstava iz EU fondova, EU nosi i neke vrijednosti koje bi svako društvo u 21. stoljeću trebalo imati, a to je poštovanje i dostojanstvo svakog čovjeka bez obziru na rasu, spol, političko i seksualno opredjeljenje,” rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj koji svim građankama i građanima Pregrade upućuje iskrene čestike povodom današnjeg Dana Europe, te Dana pobjede nad fašizmom, koji se također danas obilježava.

Vrijednosti i doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađeni su u temelje samostalne Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama našeg Ustava, a ovaj dan svakako treba potaknuti na izgradnju mira i stabilnosti za buduće generacije.

Input your search keywords and press Enter.