Now Reading:
HNB uvodi prigodnu novu kovanicu od 25 kuna za 25. obljetnicu kune
Full Article 3 minutes read

HNB uvodi prigodnu novu kovanicu od 25 kuna za 25. obljetnicu kune

boris vujcic

U povodu 25. obljetnice uvođenja kune kao novčane jedinice Hrvatska narodna banka izdaje prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, koja će u količini od 30.000 komada biti puštena u optjecaj 30. svibnja ove godine, stoji u priopćenju s današnje sjednice iz HNB-a.

Savjet Hrvatske narodne banke danas je razmatrao recentna novčana i gospodarska kretanja, te usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2018. godine.

Nakon privremene stagnacije zabilježene krajem prošle godine, realni BDP se u prvom tromjesečju 2019. nastavio povećavati. Zabilježen je i nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada. Godišnji rast potrošačkih cijena ubrzao se s 0,5% u veljači na 0,9% u ožujku, ponajviše zbog povećanja godišnje stope rasta cijena energije (osobito naftnih derivata) i prerađenih prehrambenih proizvoda. Plasmani poduzećima i stanovništvu nastavili su rasti u uvjetima uglavnom povoljnih kretanja troškova financiranja čemu pridonosi ekspanzivna monetarna politika HNB-a. Nakon rasta u posljednjem tromjesečju prošle godine, neto inozemni dug domaćih sektora se u prva dva mjeseca 2019. dodatno povećao. Prema travanjskom fiskalnom izvješću Državnog zavoda za statistiku, opća država je i u 2018. ostvarila višak proračuna, iako je on zamjetno smanjen u odnosu na 2017. godinu, uslijed snažnog rasta rashodne strane proračuna, velikim dijelom zbog aktivacije jamstava izdanih pojedinim brodogradilištima. Udio duga opće države u BDP-u nastavio se smanjivati te je na kraju prošle godine iznosio 74,6% BDP-a.

Bankovni sustav je i nadalje visoko kapitaliziran i likvidan, kvaliteta kreditnog portfelja se nastavlja poboljšavati, kao i profitabilnost. Stoga je i sveukupna otpornost bankovnog sustava na moguće šokove zadržana na razmjerno visokoj razini. S obzirom na to, Hrvatska narodna banka tijekom 2018. i na početku 2019. nije mijenjala visinu zaštitnih slojeva kapitala za kreditne institucije, stoji u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

www.sjever.hr/lider.media.hr 08.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.