Now Reading:
Vakula objavio dugoročnu prognozu: „Temperature kao rijetko kad u ovom tisućljeću”
Full Article 3 minutes read

Vakula objavio dugoročnu prognozu: „Temperature kao rijetko kad u ovom tisućljeću”

vakula

Svakako jedan od najpopularnijih meteorologa,  HRT-a Zoran Vakula, objavio je dugoročnu prognozu vremena za sljedećih nekoliko dana, ali i mjeseci. Kaže kako će promjenjivo proljetno vrijeme vladati i sljedećih dana, a pritom će i dalje biti relativno hladno, no ipak manje nego u nedjelju i ponedjeljak, piše Net.hr.


Prva trećina ove godine ponegdje je bila čak toplija nego lani.
– Premda su prošlogodišnji i siječanj i travanj bili znatno topliji od ovogodišnjih, srednja temperatura zraka prve trećine ove godine i na tim je meteorološkim postajama DHMZ-a – a i u većini Hrvatske – još viša nego u istom razdoblju 2018. U mnogim je mjestima razdoblje od siječnja do kraja travnja ove godine među 15 najtoplijih od kada postoje službena mjerenja, a ponegdje i iznimnije – kaže Vakula i predviđa kako će ostatak mjeseca vjerojatno pridonijeti da srednja mjesečna temperatura zraka na kraju u većini Hrvatske bude uglavnom oko prosječnih vrijednosti, a po nekim prognozama i s manjim pozitivnim predznakom.

Kakvo nas vrijeme očekuje od lipnja do studenoga?

Vakula vjeruje da će sljedeći mjeseci biti znatnije topliji od prosjeka.
– Trenutačno djeluju mnogo vjerojatnije prognoze za toplije sljedeće mjesece, od lipnja do studenoga, i to diljem Hrvatske osobito srpanj, kolovoz i rujan. Pritom ne mislim samo na uobičajeno mnogobrojne vrlo tople, pa i vruće dane u to doba godine, nego na pozitivno odstupanje, i to čak znatnije od prosjeka srednje temperature zraka – i mjesečne i sezonske. Vjerojatnost ostvarenja te prognoze za razdoblje od srpnja do rujna je za dugoročne prognoze relativno visoka – uglavnom veća od 70 posto – kaže Vakula.
Što se oborina tiče, prognoze ukupne mjesečne količine oborine nisu baš toliko pouzdane, a niti postojane.


– Ukratko, za razliku od prošle godine, kada je ekstremne topline bilo u siječnju, pa nakon mnogima iznenađujuće hladnoće u veljači – opet od travnja, ove godine mjesečna odstupanja temperature u prvih pet mjeseci djeluju „blaže”. No, ostvare li se prognoze za sljedeće mjesece, napose od srpnja do rujna, na Jadranu čak i do studenoga – i ove ćemo godine imati „ekstremno toplih” mjeseci. Pa čak i ako slučajno izostane ekstremnost – što bi za zdravlje mnogih bilo bolje – klimatološke ocjene „vrlo toplo” djeluju gotovo neprijeporne pa će i s njima srednja godišnja temperatura ove godine vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu visokih kao rijetko kada prije ovog tisućljeća. Nadam se samo ne i rekordna, kakva je ponegdje bila 2018. godina – zaključio je Vakula, a prenosi Net.hr.

www.sjever.hr/Net.hr

Input your search keywords and press Enter.