Now Reading:
U Konjščini mogu odahnuti – gradnje spalionice neće biti
Full Article 4 minutes read

U Konjščini mogu odahnuti – gradnje spalionice neće biti

konjščina

Građani Konjščine i okolnih mjesta mogu odahnuti jer do donošenja novog Prostornog plana sigurno neće doći do gradnje spalionice, a prema izjavi načelnika Mirka Krznara niti nakon donošenja to dokumenta. Kako je sam kazao nakon sinoćnje sjednice Općinskog vijeća:

-Mi smo odlučili da napravimo sve ono što je u našoj moći da ne dajemo nikakve suglasnosti i da u sljedećim izmjenama Prostornog plana ugradimo, i iz nekih dijelova izbrišemo, izgradnju toplane/energane na komunalni otpad i biomasu – kazao je Krznar te dodao da je to obećano građanima i da će se to ispuniti.

A vijećnici su sinoć jednoglasno prihvatili prijedlog SDP-ove vijećnice Anite Krok u kojem se navodi da se do donošenja 2. izmjena i dopuna Prostornog plana zabranjuje izdavanje bilo kakvih novih akata kojima se odobravaju zahvati u prostoru i građenje građevina namijenjenih djelatnostima gospodarenja otpadom. Također, prihvaćenom odlukom zabranjuje se izdavanje i novih akata kojima se odobrava bavljenje djelatnostima oporabe i zbrinjavanja otpada uz pripadajuće postupke prema Pravilniku o gospodarenju otpadom.

Neće se izdavati niti novi akti koji bi predviđali izgradnju energane, toplane, kogeneracijskih postrojenja i ostalih energetskih građevina na gorivu tvar na području cijele Općine. Ovime je zadovoljna i predsjednica Udruge KESK Tina Dundović ističući da je ovo gotovo garancija da se spalionica otpada gotovo sigurno neće graditi u Općini Konjščina.

-Nadalje, još idu izmjene Prostornog plana. Tu su isto date garancije od općinskih vijećnika da te energane/toplane, odnosno spalionice neće biti. Možemo biti zadovoljni ali kada će biti zaključen Prostorni plan onda možemo biti 100 posto zadovoljni – kazala je Dundović.

S obzirom da je Općina u ovom trenutku u izmjenama i promjenama Prostornog plan dio vijećnika predvođenih nezavisnim Damirom Curišem tražili su da se na sjednici Vijeća potvrdi, da se prije izglasana odluka, te proširena još nekim zahtjevima, uvrsti kao prijedlog u izmjene Prostornog plana. Nakon na trenutke žustre rasprave i taj je prijedlog prihvaćen jednoglasno. Nakon sjednice Curiš je kazao da će građani moći konačno odahnuti tek kada se Prostornim planom onemogući bilo kakvu izgradnju spalionice, odlagališta ili pak skladištenje otpada na području Općine. Da izgradnje spalionice neće biti ni nakon donošenje Prostornog plana rekao je načelnik Općine Mirko Krznar.

-Takva odluka je evo donijeta jednoglasno. Sada su na redu oni koji su pokrenuli ovu lavinu nezadovoljstva da to nezadovoljstvo na neki način i smire – izjavio je Krznar. Kazao je i kako će o svemu obavijestiti investitora koji je planirao izgraditi toplanu/energanu i koji je već kupio zemljište. Koje će on poteze povući Krznar nije htio spekulirati.

-Kakve će radnje oni poduzimati prema općini i građanima od kojih su zemlju otkupili ja ovog trenutka ne bih htio nagađati – zaključio je Krznar.

Za vrijeme sjednice oko zgrade općine ponovo se okupilo nekoliko stotina mještana koji su nestrpljivo čekali odluke Vijeća. Često su se čuli uzvici “lopovi” i “ostavka” no nemilih scena kao prije dvadesetak dana, kada je prilikom sastanka u Općinskoj zgradi došlo do naguravanja i pokušaja ulaska u zgradu, nije bilo.

s.kalajdžija/sjever.hr 08.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.