Now Reading:
Pogledajte kako su u Koprivničko-križevačkoj županiji došli do stotina milijuna kuna EU novca
Full Article 2 minutes read

Pogledajte kako su u Koprivničko-križevačkoj županiji došli do stotina milijuna kuna EU novca

pora

Povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana otvorenih vrata EU projekata, koje će Županija obilježiti u razdoblju od 9. do 19. svibnja Tjednom EU fondova Koprivničko-križevačke županije, u prostorima Županijske uprave u utorak, 7. svibnja održana je konferencija za medije. Glavna tema konferencije za medije bili su prijavljeni projekti na 2. po redu natječaj INTERREG V-A u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a bila je to prilika i za osvrt na ostale projekte financirane EU sredstvima koji se provode na području Županije.

Domaćin konferencije bio je župan Darko Koren, sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, a kao što je naglasio, na konferenciji se željelo dati priliku načelnicima općina i ravnateljima ustanova da predstave projekte u kojima sudjeluju. Također je dodao kako je na razini Županije „u provedbi 25 projekata vrijednih preko 300 milijuna kuna“ te istaknuo kako su upravo „općine napravile velik iskorak u povlačenju EU sredstava, u čemu PORA Regionalna razvojna agencija ima značajnu ulogu kao regionalni koordinator“. Samo u prošloj godini PORA je pružila stručnu i savjetodavnu pomoć u pripremi i provedbi ukupno 82 EU projekta vrijednosti 509,7 milijuna kuna.

„Od najznačajnijih projekata spomenuo bih POZDRAV koji ima za cilj poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Županiji, gdje smo 8 milijuna kuna uložili u infrastrukturu u Domu zdravlja i općinama te nabavu medicine opreme, dok smo preko projekta „Prilika za sve 3“, u partnerstvu sa 17 osnovnih i 6 srednjih škola i PORA-om, pružili stručnu podršku za 66 učenika s teškoćama u razvoju, projekt „Svi u školi, svi pri stolu 3“ kojim su osigurani školski obroci za 1334 učenika i vrijedan je 1,3 milijuna kuna. Još bih spomenuo projekt „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici” i energetske obnove školskih zgrada u Virju i Drnju. Također treba izdvojiti i projekte prijavljene na INTERREG natječaj, to je njih 11 vrijednosti 8,6 milijuna eura, a od prijavitelja s hrvatske strane to su općine Legrad, Gola, Virje, Drnje i Koprivnički Ivanec, županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, srednje i osnovne škole, vrtići, županijska Turistička zajednica“, pojasnio je župan.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.