Now Reading:
Ovaj vikend “22. susreti za Rudija” u Gornjoj Stubici
Full Article 4 minutes read

Ovaj vikend “22. susreti za Rudija” u Gornjoj Stubici

susreti za rudija

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeni su 22. Susreti za Rudija, letačka manifestacija kojom se u Gornjoj Stubici sjećaju pilota Rudolfa Perešina. Rudolf Perešin je junak Domovinskog rata koji je s MIG-om tadašnje JNA preletio u Austriju, a život izgubio u akciji „Bljesak“.

22. Susreti za Rudija održati će se od petka do nedjelje, od 10. do 12. svibnja ove godine.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je istaknuo da je naša obaveza da se ne zaboravi te se u proteklih nekoliko godina stavio naglasak na mlade, na osnovnoškolce i srednjoškolce, promocijom pilota kao zanimanja, ali i edukacijom o istini o Domovinskom ratu i herojskom Perešinovom činu.

-Ovo što je naša diplomacija napravila i naša država ja bih to rekao “bravo” konačno i drukčije ne bi smjelo biti jer to ne bi bilo pošteno. Ovo je veliki dan ne samo za Rudija i obitelj, nego za sve branitelje, za čitavu državu. Mi smo dobili još jedan dodatan zamašnjak u svemu ovome što radimo. Mi smo imali neku intimnu želju da taj MIG bude izložen na našem zabočkom aerordromu koji nosi ime našeg Rudija, no to iz niza razloga nije moguće, prije svega tehničkih razloga. Činjenica je da će biti izgrađen vojni muzej gdje će biti taj MIG izložen – zaključio je Kolar. Dodao je da se nije odustalo od ideje da jedam MIG bude postavljen na zabočkom aerodromu i u razgovoru sa ministrom Krstičevićem, zajedno sa obitelji, sa načelnikom razgovarat ćemo već ovih dana na temu i vjerujem da ćemo doći do dobrog zajedničkog rješenja.

Ljerka Perešin, Rudolfova supruga, zahvalila je Krapinsko-zagorskoj županiji i Općini Gornja Stubica na razvoju manifestacije koja je u 22. izdanju po broju letjelica najveći aeromiting na ovim područjima, s međunarodnim sudjelovanjem. Zahvalila je i „tihoj diplomaciji“ na vraćanju zrakoplova u Hrvatsku.

„Vjerovala sam u povratak zrakoplova. Nisam znala kad, ali sam znala da ne može biti drugačije. Nemojte u medijima govoriti da je Rudi ukrao avion. Nije. On je samo otišao s onim što je naše. Svi smo mi izdvajali za tadašnje zrakoplovstvo“, rekla je Ljerka Perešin na konferenciji za novinare u Gornjoj Stubici te se osvrnula i na pitanje znakovlja na tom zrakoplovu.

„Na tom avionu postoji znakovlje koje mi više nemamo. Međutim to znakovlje na njemu mora ostati jer je to dio naše povijesti, naša prošlost. To je znakovlje kojem je moj suprug rekao bezuvjetno NE“, završila je Perešin.

Program 22. Susreta za Rudija predstavio je načelnik Općine Gornja Stubica, Jasmin Krizmanić, najavivši da će program početi u petak predavanjima za srednjoškolce, a u subotu za osnovnoškolce.

„I u petak i u subotu u sportskom će centru biti postavljen simulator letenja HRZ-a zahvaljujući kojem će učenici, ali i ostali zainteresirani građani, moći vidjeti kako se upravlja MIG-om“, rekao je Krizmanić, koji je za nedjelju najavio svečanost obilježavanja početka gradnje „Spomen hiže Rudlofa Perešina“, memorijalnu utrku te sajam domaćih, bio, eko i etno proizvoda.

Letački program na prostoru Sportskog centra u Gornjoj Stubici, u kojem će sudjelovati desetak zrakoplova, početi će u 15 sati. Najavljeni su vojni i civilni zrakoplovi i helikopteri uz sudjelovanje hrvatskog, slovenskog i mađarskog ratnog zrakoplovstva.

n.kalajdžija/sjever.hr 08.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.