Now Reading:
Najavljeni četvrti po redu Međunarodni festival izvornih kolača – Virovska prkačijada
Full Article 5 minutes read

Najavljeni četvrti po redu Međunarodni festival izvornih kolača – Virovska prkačijada

virovska prkacijada

Na konferenciji za medije održanoj u utorak u prostorijama Županijske uprave najavljen je četvrti po redu Međunarodni festival izvornih kolača – Virovska prkačijada, koja će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, 10. i 11. svibnja održati u Virju.

Konferenciji su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, načelnik Općine Virje Mirko Perok, predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević, inicijator manifestacije Stjepan Odobašić, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, direktorica Turističke zajednice područja Središnja Podravina Elizabeta Milanović Glavica te članovi Organizacijskog odbora Festivala.

Župan Koren je uz zahvalu svima koji sudjeluju u organizaciji naglasio važnost prvog europskog festivala malih tradicijskih kolača te istaknuo kako je Županija ponosni pokrovitelj manifestacije od samih početaka, dodavši kako je ona postala pravi kulinarski brend od velikog značaja za županiju, ali i cijelu Hrvatsku.

„Čestitam svima na organizaciji, pravi ste primjer kako osmisliti projekt kojim se na najbolji način promoviraju naš kraj, tradicija i vrijedni ljudi. Nije lako organizirati međunarodni festival, no srećom imamo ljude koji su to u stanju vrlo kvalitetno realizirati. Ovaj je festival zauzeo vrlo značajno mjesto u kalendaru turističkih manifestacija i zbog toga smo jako ponosni. Posjetitelji će kroz dva dana sadržajnog programa moći kušati čitavo bogatstvo naše kulinarske tradicije, a važan je i element međunarodni karakter festivala, koji na najbolji način promovira tradiciju i gastro ponudu Podravine“, naglasio je župan Koren te pozvao sve da posjete Festival.

O bogatom programu i značaju Virovske prkačijade govorio je načelnik Općine Virje Mirko Perok istaknuvši kako je gastro manifestacija potekla iz želje da se Podravina još više turistički profilira.

„Prepoznali smo vrijednost tradicije i priče koja je vezana na naše starinske kolače-prkače i izuzetno mi je drago da smo postali prvi europski festival tog tipa te međunarodna manifestacija koja okuplja sudionike iz brojnih zemalja svijeta. I ove godine nam dolaze gosti s nekoliko kontinenata, a uz Županiju koja nam je vjeran partner, tu su još i Kuhari bez granica koji Virje vide kao destinaciju prijateljstva i u koje se rado vraćaju. Organizacija festivala je vrlo zahtjevna, u njoj sudjeluje 30-ak volontera, no potrudili smo se da Virje kroz nadolazeći vikend bude najslađe selo u Koprivničko-križevačkoj županiji i šire. Svi ste pozvani i radujemo se vašem dolasku“, kazao je Perok.

Inicijator manifestacije Stjepan Odobašić je istaknuo kako se u realizaciju priče krenulo radi njegovanja slastičarske baštine te zbog činjenice da Hrvatska nema zaštićenu niti jednu slasticu na razini Europe što će se s ovakvim festivalom i angažmanom struke promijeniti.

„Drago mi je kao Virovcu da smo napravili dobru organizacijsku jezgru i još ćemo puno toga realizirati, a za nekoliko godina ćemo imati i više zaštićenih proizvoda, ne samo u Hrvatskoj nego i van granica. Prkača nema nigdje u svijetu, imamo blago u svojoj kući, a to nažalost često ne preferiramo. To je još veći razlog da svijet upozna što imamo za ponuditi, a iduće godine ćemo na festival dovesti i ambasadore zemalja koje će biti naši dragi gosti“, kazao je Odobašić te dodao kako mu je velika želja da Podravina putem ovakvih projekata bude još više interesantnija turističkim grupama.

Na konferenciji su se mogli kušati i izvorni virovski prkači čiju izradu su prikazale Virovke Josipa Rasinec, Ljiljana Jakopović i Ivana Pavunić obučene u prekrasne tradicionalne nošnje.

Svečano otvorenje 4. Virovske prkačijade planirano je u subotu, 11. svibnja ove godine u 9.30 sati, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena, te samostalne sokačice i domaćice, a posjetitelji će, uz podravske, moći kušati  i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije.

Pokrovitelj ove kulinarske manifestacije je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of peace, Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, uz podršku generalnog sponzora Podravke.

www.sjever.hr 08.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.