Now Reading:
6,8 milijuna kuna bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva u Zagrebačkoj županiji
Full Article 4 minutes read

6,8 milijuna kuna bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva u Zagrebačkoj županiji

gospodarstvo

 Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 6,8 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u 2019. godini. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 3. lipnja ove godine.

Prijaviti se mogu trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti te subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva sa sjedištem na području Zagrebačke županije, a koji prijavljuju projekte koji se provode tijekom 2019. godine na području Zagrebačke županije.

Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15.000 kn do 100.000 kn.

Kako bi zainteresiranim poduzetnicima olakšali postupak prijave na natječaj, Upravni odjel za gospodarstvo održat će javne konzultacije u prostorijama Zagrebačke županije (dvorana 19) u petak, 10. i srijedu, 15. svibnja od 9:00 do 11:30 sati te u ponedjeljak 20. svibnja 2019. godine od 12:00 do 14:00 sati. Na konzultacije se nije potrebno prijavljivati, ali je preporuka da se prethodno prouče svi dokumenti vezani uz javni natječaj kako bi poduzetnici dobili konkretne odgovore na svoja pitanja.

„Naši poduzetnici uistinu ostvaruju sjajne rezultate zahvaljujući kojima i županijski proračun iz godinu u godinu raste. To nam pak omogućuje da gradimo škole, dvorane, ceste te dodatno razvijamo poduzetničke zone. S obzirom da su mali i srednji poduzetnici pokretači gospodarstva, svake godine osmišljavamo mjere kojima im želimo pomoći u poslovanju. Prošle godine Županijsku potporu za razvoj poduzetništva ostvarilo je 226 poduzetnika, a vjerujem da će ta brojka ove godine dodatno rasti“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, prema posljednjim podacima FINE iz 2017. godine Zagrebačka županija se prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto. Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji. U razdoblju od 2011. do 2016. godine – ona je rasla za 10,3 posto, što je najveći rast zaposlenosti od svih županija. Trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih.  

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na e-mailv.ljubesic@zagrebacka-zupanija.hr ili uog@zagrebacka-zupanija.hr, broju telefona 01/6009-457.

Ovogodišnja novost je mogućnosti elektroničke prijave na natječaj putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P.  974, 10001 Zagreb. Za sve one koji uvezanu prijavu odluče slati poštom adresa je već gore spomenuta, a moguće ju je i osobno dostaviti u pisarnici na 6. katu.

www.sjever.hr Foto arhiva 08.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.