Now Reading:
Zabok četvrti u Hrvatskoj po iznosu dobivenih sredstava za projekt MIPOS – Mi pomažemo starijima
Full Article 3 minutes read

Zabok četvrti u Hrvatskoj po iznosu dobivenih sredstava za projekt MIPOS – Mi pomažemo starijima

zabok mipos

Portal Gradonačelnik.hr napravio je analizu o tome koji su gradovi iskoristili najviše sredstava preko programa ‘ZAŽELI’. Riječ je o programu koji osigurava posao ženama iz teže zapošljivih skupina poput onih koje su starije od 50 godina, onih koje imaju neki oblik invalidnosti i dr. Žene se zapošljavaju kako bi pružale skrb starijima i nemoćnima, a u isto se vrijeme školuju za neko od dva zanimanja – gerontodomaćice ili njegovateljice. To im se zanimanje upisuje i u radnu knjigu pa su kasnije kvalificiranje za tržište rada i pronalazk novog posla nakon završetka programa ZAŽELI. 

Prema podacima s kojima raspolaže portal Gradonačelnik. hr, najviše je sredstava ‘povukao’ Grad Bjelovar i to 9.951.463, 82 milijuna kuna. Nakon njega slijede Slavonski Brod i Đakovo, a na četvrtom mjestu je grad Zabok sa svojim projektom ‘MIPOS’ Mi pomažemo starijima. Za taj je projekt Grad Zabok kao nositelj projekta dobio 9.351.191,10 kuna, a zaposleno je 55 žena koje brinu za 313 korisnika.

Voditeljica projekta i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek rekla nam je kako je izrazito ponosna što je projekt MIPOS uspješan u svojem provođenju, ali i istaknula je jednu zanimljivost. – Ako pogledate podatke, vidjet ćete da se u sklopu našeg projekta vodi briga o najvećem broju korisnika. I ženama koje su zaposlene i korisnicima to jako mnogo znači. Žene, koje su imale uvjete, dobile su i zvanje njegovateljice ili gerontodomaćice, a korisnici pomoć u kući koja im je prijeko potrebna – rekla je Đurek dodajući kako u Centru za socijalnu skrb te partnerskim udrugama postoji lista čekanja korisnika koji bi željeli biti dio projekta što je najbolji znak da je projekt vrlo uspješan i da je bio potreban.
Valja reći kako je projekt MIPOS započeo 19. siječnja 2018. godine, a 1. srpnja iste godine zaposleno je 55 žena. Projekt traje do lipnja 2020. godine, a Valentina Đurek je za kraj istaknula kako se nada, baš kao i svi partneri u projektu MIPOS, da će se on nastaviti i dalje.


Partneri na projektu su: Grad Donja Stubica, Grad Zlatar, Općina Bedekovčina, Općina Budinščina, Općina Gornja Stubica, Općina Hrašćina, Općina Konjščina, Općina Krapinske Toplice, Općina Mače, Općina Marija Bistrica, Općina Mihovljan, Općina Stubičke Toplice, Općina Sveti Križ Začretje, Općina Veliko Trgovišće, Općina Zlatar Bistrica, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Donja Stubica, Centar za socijalnu skrb Zabok, gornjostubička udruga Lipin Cviet i Udruga invalida Bedekovčina.

www.sjever.hr/zabok.hr 07.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.