Now Reading:
Srušeno stablo pokazuje da su struka i Grad Čakovec bili u pravu
Full Article 4 minutes read

Srušeno stablo pokazuje da su struka i Grad Čakovec bili u pravu

srusen kesten

U ponedjeljak se u Perivoju Zrinskih, na samom ulazu u park s Trga Republike, zbog naleta vjetra srušilo stablo divljeg kestena. Na sreću, u trenutku rušenja tim dijelom Perivoja nitko nije prolazio, a nije oštećena ni urbana oprema.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač tim je povodom ponovno istaknuo važnost projekta Revitalizacije Perivoja Zrinskih, koji pored sadnje novog drveća, predviđa i uklanjanje onog bolesnog, starog i dotrajalog. Zbog razumljive brige građana za „pluća grada“ i teže shvatljivog odbacivanja upozorenja i prijedloga šumarske struke o potrebi temeljite obnove čakovečkog Perivoja Zrinskih, planska sadnja i uklanjanje drveća godinama se nije provodila. Prije dvije godine započeli smo s provedbom Projekta revitalizacije no, posebno nakon pritisaka dijela građana, pažljivo i polako.

„Ovo stablo koje je na izgled bilo zdravo, a srušilo se pod naletom malo jačeg vjetra, pokazuje da je sve ono na što je struka godinama upozoravala točno. Svako ima svoj životni vijek, pa tako i stabla, te ih uz ona bolesna, ponajprije zbog sigurnosti građana, treba ukloniti i zamijeniti mladicama.“, rekao je Kovač te dodao da na sreću, nitko nije stradao. „Ovaj divlji kesten srušio se u vrijeme kad brojni građani, posebno srednjoškolci prolaze parkom, te ne želim niti pomisliti što se sve moglo dogoditi. Pitam se samo tko bi u slučaju da je srušeno stablo nekog ozlijedilo ili ubilo, na sebe preuzeo barem moralnu odgovornost.“, naglasio je podsjećajući na sve napise u lokalnom tisku i na društvenim mrežama te pojedince koji su paljenjem lampaša prosvjedovali protiv „bespotrebnog rušenja zdravog drveća“. Tada su prozivali Grad Čakovec i šumarsku struku zbog, kako su rekli, samovolje, nestručnosti i devastacije.

„Ovaj događaj pokazao je da naš park treba hitnu i temeljitu obnovu, jer polako postaje opasan za prolaznike. Sigurnost građana, njihovo zdravlje i životi trebaju ispred su svega, stoga sam dao nalog nadležnim službama da ponovno provjere stanje stabala koja su ranije označena kao zdrava, posebno ona koja se nalaze u blizini pješačkih staza.“, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač te na kraju dodao da će se s projektom Revitalizacije nastaviti kao što je i planirano.

Grad Čakovec je inače projekt Revitalizacije Perivoja Zrinskih prijavio na europske fondove te, ukoliko prođe, na taj će se način osigurati oko 2 milijuna kuna za njegovu obnovu. Rezultati natječaja očekuju se početkom iduće godine.

www.sjever.hr 07.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.