Now Reading:
Divjak: Bez sinergije znanosti i gospodarstva Hrvatska nema šanse
Full Article 3 minutes read

Divjak: Bez sinergije znanosti i gospodarstva Hrvatska nema šanse

divjak

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održana je treća sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV) koje je osnovano odlukom Vlade Republike Hrvatske 5. srpnja 2018. godine radi koordinacije provedbe Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. – 2020. godine (S3), s ciljem učinkovitijeg korištenja potencijala za istraživanje, razvoj i inovacije.

Odlukom IVI-ja formirano je 5 TIV-ova koji pokrivaju područja zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti te hrane i bioekonomije. TIV-ovi su glavna koordinacijska tijela za pojedina tematska prioritetna područja S3, a cilj im je osigurati smjernice razvoja i strateško upravljanje pojedinim područjem.

Započeli su s radom u siječnju 2019., a temeljem javnih poziva koje su raspisali u ožujku 2019. prikupljena je i validirana ukupno 301 projektna ideja čime su stvoreni preduvjeti za bolju apsorpciju sredstva koja su Republici Hrvatskoj na  raspolaganju u okviru budućih natječaja u području istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost projekata koji se mogu razviti iz tih projektnih ideja je veća od 5,5 milijardi kuna.

Ministar Horvat je naglasio kako je upravo kroz rad 5 tematskih inovacijskih vijeća jasno identificiran inovacijski potencijal Republike Hrvatske te su stvorene pretpostavke za raspisivanje natječaja za dodjelu sredstava u području istraživanja, razvoja i inovacija tijekom 2019. godine.   „Kroz rad TIV-ova dane su smjernice za raspisivanje natječaja namijenjenih poduzetnicima vrijednih više od 2,2 milijarde kuna. U takvoj arhitekturi inovativnog ekosustava nitko ne može zaustaviti ni jednu dobru privatnu inicijativu, jer poslovni sektor u TIV-ovima ima 70 % od ukupnog broja članova.“, naglasio je ministar.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak je naglasila kako je od neizmjerne važnosti sinergijsko djelovanja znanosti i gospodarstva jer je u Republici Hrvatskoj nužan pomak prema inovativnim industrijama s dodanom vrijednošću koje su međunarodno konkurentne. „Bez značajnog iskoraka prema istraživanju, razvoju i inovacijama i prema sinergiji znanosti i gospodarstva mi šanse nemamo. Toga se moramo prihvatiti, ne samo u nacionalnim okvirima nego i u okvirima našeg djelovanja unutar Europske unije. Također, to se mora prepoznati u našim planovima za sljedeće financijsko razdoblje i sadašnjem svrsishodnom korištenju sredstava iz Europskih fondova“, istaknula je ministrica.

s.kalajdžija/sjever.hr 07.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.