Now Reading:
2.000 varaždinskih učenika i roditelja obišlo štandove 16 srednjih škola prvog dana kampanje „Odaberi svoju školu”
Full Article 3 minutes read

2.000 varaždinskih učenika i roditelja obišlo štandove 16 srednjih škola prvog dana kampanje „Odaberi svoju školu”

odaberi svoju skolu

Mnogi osmaši su ovih dana pred velikom odlukom? Koju srednju školu upisati? Je li bolje postati konobar, zavarivač, kozmetičar, ekološki ili veterinarski tehničar? Koliki je prosjek ocjena potreban za gimnaziju, a koji za Medicinsku, Elektrotehničku školu ili Srednju školu „Arboretum Opeka”?

To su samo neka od pitanja na koja je oko 2.000 učenika i roditelja osnovnih škola iz Varaždina i okolice, pa i susjedne Međimurske županije odgovore potražilo u ponedjeljak, 6. svibnja, u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin.

Tamo je počela već 12. po redu kampanja „Odaberi svoju školu” koju Varaždinska županija organizira s partnerima, a to su: to su HGK – Županijska komora Varaždin, Obrtnička komora Varaždinske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin te srednje škole.


Prvi put kampanja se održava u obliku sajma, a učenicima 7. i 8. razreda je svoje programe i posebnosti predstavilo 16 škola koje djeluju u Varaždinskoj županiji. Učenici koji se školuju za zanimanje konobar i kuhar su, primjerice, nudili razne slastice, čak su spravljali i fritule, učenice Srednje škole u Maruševcu mjerile su tlak, a učitelji Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole izvodili zanimljive kemijske pokuse.

Pozdrave je uputio zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je naveo da ove školske godine u srednjim školama 70 % učenika pohađa strukovne programe, a 30 % posto gimnazijske.

– Osme razrede na području Varaždinske županije završavaju 1.683 učenika, a pred svima je odluka gdje će nastaviti svoje školovanje. Naš cilj je da vam pružimo sve potrebne informacije o srednjim školama i svim zanimanjima za koja se možete školovati. U odnosu na prošlu godinu smanjili smo broj upisnih mjesta za strukovne gimnazije koje je ukinulo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a uvedeni su novi smjerovi u području dualnog obrazovanja u strukovnim zanimanjima prodavač, frizer, kozmetičar te u području novih kurikuluma za smjer tehničar cestovnog prometa. Dragi učenici i roditelji, izbor je na vama, a mi u Županiji činimo sve da bi vam osigurali što bolje uvjete školovanja – istaknuo je zamjenik Paljak.

Učenici i roditelji mogli su dobiti Vodič kroz srednje škole Varaždinske županije, kao i podatke o svakoj od 16 škola te zanimanjima iz prve ruke.

Kampanja se nastavlja danas, 7. svibnja, u 18 sati u OŠ Ludbreg, a nakon toga će biti održana  u OŠ Novi Marof u srijedu, 8. svibnja, u 18 sati, te na kraju u Srednjoj školi Ivanec u četvrtak, 9. svibnja, također s početkom u 18 sati.

dav

www.sjever.hr 07.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.