Now Reading:
Varaždinska ministrica u problemima? Nastavnici prijete štrajkom?
Full Article 2 minutes read

Varaždinska ministrica u problemima? Nastavnici prijete štrajkom?

divjak

Školska zbornica, grupa koja okuplja oko 12 tisuća stručnjaka povezanih s obrazovanjem, uputila je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak te čelnicima sindikata otvoreno pismo u kojem traže veće plaće učitelja i nastavnika. Tvrde da je većina sustava spremna na štrajk i smatraju kako bi plaće u prosvjeti trebale biti 30 posto više od prosjeka u državi. Uvjereni su da novca za bolje plaće učitelja ima, no da se on troši na pogrešne stavke.

U toj Facebook grupi navode da je provedena anketa na temu spremnosti učitelja za sudjelovanje u štrajku, čiji bi cilj bio povećanje učiteljske plaće na razinu koju kao visokoobrazovani stručnjaci zaslužujemo.

-Na uzorku od 1351 učitelja, njih 98,7 posto (1333 učitelja) izjavilo je kako je bezuvjetno spremno na sudjelovanje u štrajku. Petnaest je učitelja (1 posto) spremno sudjelovati u štrajku u slučaju da isti bude plaćen, dok tek troje učitelja smatra kako trenutačno nije prikladno vrijeme za štrajk – poručili su nastavnici.

-Prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj za 2018. iznosila je 6.242,00 kune, dok je prosječna plaća za Grad Zagreb iznosila 7.236,00 kuna. Hrvatski je učitelj, dakle, kao visokoobrazovani stručnjak zaposlen u struci na radnome mjestu koje je državi, navodno, strateški bitno, plaćen manje od prosječne plaće za Republiku Hrvatsku – poručili su nastavnici.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.