Now Reading:
Vatrogastvo u Zagorju nije samo posao već je i stil života
Full Article 3 minutes read

Vatrogastvo u Zagorju nije samo posao već je i stil života

vatrogasci božinović

U povodu obliježavanja blagdana Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u suboti je u Mariji Bistrici Hrvatska vatrogasna zajednica održala svečanu sjednicu koja je, osim što je bilo riječi o aktualnoj situaciji u vatrogastvu, iskorištena za podjelu nagrada i priznanja. Na svečanost je stigao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao da je ovo trenutak kada se moramo prisjetiti svih koji su sebe ugradili u sustav vatrogastva koji u Hrvatskoj postoji oko 150 godina. Kazao je da je taj sustav jedan od brandova po kojemu je Hrvatska poznata,a da je zadaća Vlade da pomaže u unaprjeđivanja tog sustava. Dodao je kako su aktivnosti i razgovori oko toga počeli nakon velikih požara 2017.

Naglasio je da živimo u vremenima koja se razlikuju od prijašnjih, a poglavito što smo dio Europske unije, koja će se, prema njegovim riječima, u godinama koje dolaze posebice baviti pitanjima vatrogastva. Siguran je kako će zbog toga proračunski dio koji se odvaja za zaštitu i spašavanje biti višestruko povećan. Dodao je i da je dosada na toj stavci bilo dosta sredstava ističući zadovoljstvo što je njegovo ministarstvo osiguralo značajan dio za vatrogasce ali i ostale žurne službe:

-Samo prošle godine smo povukli 38 milijuna eura bespovratnih sredstava za vatrogastvo, te nabavili nova vatrogasna vozila i radio telekomunikacijsku opremu za kompletnu vatrogasni službu, HGSS i druge žurne službe. Naša ambicija je vama – hrvatskim vatrogascima i svima koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju osigurati najbolji moguću opremu – rekao je Božinović.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader je u svom govoru kazao kako 60 tisuća operativnih vatrogasaca predstavlja snagu, ali i sigurnost za građane. Zadovoljan je sto je postignuto da je nakon 100 godina Hrvatska vatrogasna zajednica postala nadležna za vatrogastvo.

Župan Željko Kolar naglasio je da su vatrogasci u Krapinsko-zagorskoj županiji prva snaga na koju se on, kao župan, može osloniti i koji prvi mogu reagirati. Za vatrogastvo u Zagorju kazao je da to nije samo posao nego stil života.

Ovom prilikom dodijeljena su i priznanja za Najpothvat u vatrogastvu za 2018. godinu, pa su tako brončanu plaketu dobili vatrogasci iz DVD-ova Kerestinec, Strmec, Sveta Nedelja i Rakitje, srebrnu plaketu vatrogasci JVP-a Grada Rijeke, a zlatnu vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Rogoznica i Javne vatrogasna postrojba Grada Šibenika za sudjelovanje u spašavanju turskog broda Haksa.

s.kalajdžija/sjever.hr 05.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.