Now Reading:
Kriza nagriza proizvodnju električnih automobila?
Full Article 3 minutes read

Kriza nagriza proizvodnju električnih automobila?

el vozilo

Američki proizvođač električnih automobila Tesla očekuje globalnu nestašicu nikla, bakra i drugih minerala koji se koriste u baterijama za električna vozila zbog nedovoljnih ulaganja u rudarski sektor, izjavila je menadžerica te kompanije prema navodima dva izvora, prenosi Poslovni.hr

Tesla je veliki potrošač minerala, a do sada je rijetko u javnosti iznosio svoje procjene o metalurškoj industriji. Bakar, nikal, litij i srodni minerali ključne su sirovine za proizvodnju baterija i drugih dijelova električnih vozila.

Teslina menadžerica za globalnu opskrbu baterijskim metalima Sarah Maryssael izjavila je u četvrtak na zatvorenoj konferenciji rudara, regulatora i zakonodavaca da proizvođači automobila primjećuju nestašicu ključnih minerala potrebnih za proizvodnju električnih vozila, navode izvori.

Glasnogovornik američke kompanije izjavio je kako njezine izjave valja tumačiti isključivo u kontekstu industrije električnih automobila. Dodao je i da su se one odnosile na dugoročne moguće izazove u opskrbi tim metalima.

Industrija bakra već dugo muku muči s nedostatnim ulaganjima, a sada grozničavo nastoji otvoriti nove rudnike i povećati opskrbu tim metalom, potaknuta globalnim trendom okretanja električnim vozilima.

Električni automobili koriste dvostruko više bakra nego automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, napominje Reuters. Dodatni su izvor pojačane potražnje i takozvani sustavi za pametne domove, poput Alphabetovog termostata Nesta i Amazonove osobne asistentice Alexe, koji će – prema procjenama konzultantske tvrtke BSRIA – do 2030. godine trošiti oko 1,5 milijuna tona bakra. Trenutno troše 38 tisuća tona.

Maryssael je na konferenciji istaknula i „ogroman potencijal” koji bi moglo donijeti partnerstvo s rudarskim sektorom Australije ili SAD-a, prema izvorima. Australija je još krajem prošle godine potpisala preliminarni sporazum sa SAD-om o zajedničkim istraživanjima i razvoju minerala za koje se smatra da su ključni za američko gospodarstvo, podsjeća Reuters.

www.sjever.hr/aktualno.hr 04.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.