Now Reading:
Picula će u Bruxellesu lobirati za projekte Krapinsko-zagorske županije
Full Article 4 minutes read

Picula će u Bruxellesu lobirati za projekte Krapinsko-zagorske županije

picula

Krapinsko-zagorska županija ima u pripremi brojne projekte koje su u četvrtak predstavili SDP-ovom EU parlamentarcu Toninu Piculi na sastanku u Krapini zamolivši ga da kao aktualni, ali kako je naglasio župan Željko Kolar i budući EU parlamentarac, lobira kroz novu financijsku omotnicu Europske unije za strateške projekte u Hrvatskom zagorju.

-Zajedno s potpredsjednikom sabora Sinišom Hajdašom Dončićem, ali i sa našom direktoricom Razvojne agencije Karolinom Barilar i direktoricom poduzetničkog centra Martinom Jantol Županić prezentirali smo Toninu naše strateške projekte koji su bazirani na povlačenju sredstava iz EU fondova. Još jednom smo zamolili Tonina kao sadašnjeg i budućeg EU parlamentarca za lobiranje za novu financijsku omotnicu koja je vezana za naše strateške projekte, prije svega naše specijalne bolnice i projekte koje pripremamo u našim specijalnim bolnicama Krapinske i Stubičke Toplice – kazao je nakon sastanka župan Kolar. Za Piculu je također naglasio da je dobra poznavatelj situacije u Krapinsko-zagorskoj županiji s obzirom da je bio saborski zastupnik iz III. izborne jedinice te je organizirao susret s nekim poslovnim ljudima i s administracijom u Briselu.

-Tonino Picula vrlo je dobro upoznat sa stanjem u našoj županiji od gospodarstva do socijalne komponente koja je njemu uvijek interesantna i traži dodatnu informaciju vezani za nju i za obrazovanje. Vjerujem da smo danas dodatno iskristalizirali neke stvari posebno bitne, ne samo za Krapinsko-zagorsku županiju, nego za kompletan sjeverozapad Hrvatske – zaključio je Kolar.

Hajdaš Dončić je kazao da je dobro što je Županija detektirala svojih sedam ili osam strateških projekata gdje se očekuje sufinanciranje iz Europske unije.

-Poseban naglasak je na specijalnoj bolnici jer Županija koja ima oko tri tisuće zaposlenih u zdravstvenom sustavu definitivno mora dalje nastaviti razvoj u tom smjeru. A mislim da ovdje možemo očekivati veliku podršku u onome što se nekad zove „briselski hodnici“ od našeg kolege i prijatelja Tonine Picule – mišljenja je Dončić.

-Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje u Krapini mogao svjedočiti nečemu što bih volio vidjeti diljem Hrvatske, ali na žalost to nije tako. Uskoro ćemo obilježiti 6. godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali to je prilika da se podsjetimo da nije u EU ušla samo Hrvatska kao cjelina, nego su ušle i županije, ušli su i dijelovi Hrvatske, a upravo ovdje u Krapini sam se dana uvjerio, po tko zna koji put, da u Krapinsko-zagorskoj županiji postoji puni politički, administrativni i upravni kapacitet za korištenje prilika koje se su se Hrvatskoj otvorile 1. srpnja 2013. godine – izjavio je po završetku sastanka Picula.

-Krapinsko-zagorska županija već ovoga trenutka ima dosta projekata koji se mogu financirati, a pozdravio sam i ono što se radi na razini edukacije, jer mislimo da ta vrsta soft pristupa onome što je možda temelj razvoja, a to je educiranost stanovništva, to jest nešto za pozdraviti. Napominjem da je Hrvatska, na žalost, jedna od članica Europske unije koju karakterizira izrazito visok postotak stanovništva starijeg od 60 godina i tu smo pri samom vrhu. Znači, moramo prije svega voditi računa o zdravlju našeg stanovništva, a budući da imamo otvorene granice i da su tu u blizini naša generalna emitivna turistička područja, mislim da bi takva ulaganja, s jedne strane u zdravstvo, s druge strane u poduzetništvo i obrazovanje, moglo još više istaknuti i na neki način podcrtati važnost svega ovoga što se događa u Krapinsko-zagorskoj županiji – zaključio je Picula.

m.sopek/sjever.hr 02.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.