Now Reading:
Podravka ostvarila dobit veću od 80 milijuna kuna, prihodi premašili milijardu kuna
Full Article 3 minutes read

Podravka ostvarila dobit veću od 80 milijuna kuna, prihodi premašili milijardu kuna

podravka dalić

Nakon 2018. godine koja je bila jedna od najuspješnijih poslovnih godina u dugogodišnjoj povijesti, Grupa Podravka nastavlja s rekordnim poslovnim rezultatima i u prvom tromjesečju ove godine. Nadzorni odbor Podravke d.d. na današnjoj je sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za 1. – 3. 2019. godine te izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenjem najboljeg operativnog rezultata i najviše operativne dobiti prvog tromjesečja u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti.

Posebno vrijedi istaknuti činjenicu kako je navedeno ostvarenje rezultat organskog rasta bez izvanrednih utjecaja, što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe Podravka u prvom tromjesečju. Neto dobit Grupe Podravka za prvo tromjesečje ove godine iznosila je 80,1
milijun kuna što predstavlja značajan rast od 14,8 posto u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine kada je ostvareno 69,8 milijuna kuna. Rast prodaje profitabilnog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultiralo je dvoznamenkastim rastom profitabilnosti na svim razinama poslovanja. Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 1.017,4 milijuna kuna što predstavlja rast od 28,6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, čime su prvi put u povijesti u prvome tromjesečju ostvareni prihodi od prodaje viši od milijardu kuna. Ostvarenje rekordnih prihoda od prodaje rezultat je rasta prihoda oba poslovna segmenta, Prehrane i Farmaceutike, ri čemu je snažniji doprinos došao od prehrambenog segmenta.

Segment Prehrane ostvario je (unatoč pomaku prodajnih aktivnosti povezanih s preduskrsnim razdobljem) 815,5 milijuna kuna prihoda od prodaje što predstavlja rast od 25,7 milijuna kuna odnosno 3,3 posto u odnosu na usporedno razdoblje godinu ranije. Najveći rast od 10,5 milijuna kuna ostvaren je kod Poslovnog programa Dječja hrana, slastice i snack, Poslovnog programa Kulinarstvo od 6,2 milijuna kuna te Poslovnog programa Riba od 5,1 milijun kuna.

Drugi segment Grupe Podravka, Farmaceutika, ostvarila je 201,9 milijuna kuna prihoda od prodaje što predstavlja rast od 2,9 milijuna kuna, odnosno 1,4 posto u odnosu na usporedno razdoblje, čime je ovaj segment prvi put u dugogodišnjoj povijesti u prvome tromjesečju ostvario prihode od prodaje više od 200 milijuna kuna.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.