Now Reading:
Posavec: Međimurje je razvijena i otvorena sredina zahvaljujući vrijednom međimurskom čovjeku
Full Article 6 minutes read

Posavec: Međimurje je razvijena i otvorena sredina zahvaljujući vrijednom međimurskom čovjeku

međimurje

Središnji dio obilježavanja Dana Međimurske županije bila je svečana sjednica županijske Skupštine održana u ponedjeljak, 29. travnja u Centru za kulturu. Uz uglednike iz političkog i društvenog života Međimurja, svečanosti su prisustvovala brojna izaslanstva, između ostalih, izaslanik Predsjednice RH Mate Granić, izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Sunčana Glavak, izaslanik Predsjednika Vlade i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrt Darko Horvat, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozsef Magyar, međimurski gradonačelnici i načelnici sa zamjenicima, ravnatelji škola te građani.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije, kojem su, osim županijske delegacije, nazočili Zrinska garda Čakovec na čelu s predsjednikom Đurom Belom, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu na čelu s predsjednikom Ivanom Pranjićem, predstavnici Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ te predstavnici braniteljskih udruga, dok je molitvu predvodio gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana i župnik župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu, fra Željko Železnjak.

Župan Posavec: Međimurje je razvijena i otvorena sredina zahvaljujući vrijednom međimurskom čovjeku

Župan Posavec u prezentaciji “Međimurje u brojkama” upoznao je nazočne sa svim projektima provođenim i završenim prethodne godine, naglasivši kako su neki od projekata o kojima se govorilo godinama konačno završeni. Najavio je i nit investicija za koje su potpisani ugovori i čija realizacija započinje ove godine.

Na sljedećoj sjednici pokazat ćemo vam nove obnovljene objekte za koje sam uvjeren da će pridonijeti daljnjem unapređenju kvalitete života svih stanovnika Međimurja. Kako Međimurje prema svim pokazateljima najviše ulaže u obrazovanje, uloženo je vraćeno na najbolji mogući način – Međimurje ima 28 državnih prvaka, učenika i učenica te ako smo svim navedenim projektima barem malo pridonijeli ovome uspjehu, svaka uložena kuna se već vratila i isplatila. Međimurski čovjek uvijek je znao zasukati rukave i upravo zbog svih njih Međimurje će biti razvijena, otvorena, solidarna sredina koja živi na svoj način i upravo tako će i nadalje napredovati. Radimo i funkcioniramo vodeći se osnovnom politikom koja se temelji na slobodi i odgovornosti, kulturi rada te realnom i racionalnom pogledu na budućnost.”, rekao je župan Posavec.

Čestitke u povodu Dana Međimurske županije uputio je izaslanik Predsjednice RH Mate Granić koji je u ime Predsjednice posebno čestitao nagrađenima: „Međimurje je više puta tijekom povijesti dokazalo svoje domoljublje te svojim radom i trudom u mnogim stvarima možete biti uzor svima u Hrvatskoj.” Sunčana Glavak izaslanica predsjednika Sabora kazala je da je pitanje kako bi izgledala Hrvatska i Europa da nije bilo Zrinskih i Frankopana.: „Upravo odlukom Vlade u proračunu je 40% više sredstava, iako je činjenica da su Međimurci uvijek imali neku drugu dimenziju u kojoj su radili, gradili i stvarali.” zaključila je. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako se sinergijom Vlade RH i regionalne vlasti uz potporu Europske unije postižu rezultati kakve je upravo prezentirao župan Posavec.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar kazao je da će Vlada uvijek podržati projekte koji jamče rast i razvoj županije te da će Vlada i u ovoj godini nastaviti s potporama Međimurju i hrvatskom Sjeveru koji je nepravedno bio zanemaren. “Međimurci, jako ste vrijedni i budite ponosni na sve što ste postigli.” poručio je potpredsjednik Štromar.

Predsjednik županijske Skupštine Mladen Novak u prigodnom je govoru rekao kako je Međimurje uvijek bilo kraj u kojemu je lijepo živjeti no naglasio je da su upravo međimurski poduzetnici i radnici na svojim leđima iznijeli teret privatizacije, ali i krize bez ikakve potpore i subvencija države: “Posljednjih godina kao regionalna vlast činimo sve kako bismo svim stanovnicima olakšali život, a prije svega spriječili i zaustavili iseljavanje mladih“ – zaključio je predsjednik Skupštine čestitavši svim Međimurkama i Međimurcima Dan županije.

Dodijeljene povelje Međimurske županije i Nagrade „Zrinski“

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela povelja Međimurske županije te najvišeg županijskog priznanja – Nagrade „Zrinski“. U znak priznanja i zahvalnosti za izuzetan stvaralački i znanstveni rad na području kajkavske književnosti vezane uz prostor sjeverozapadne Hrvatske i kajkavskog narječja povelja je dodijeljena mr.sc. Ivanu Zvonaru iz Varaždina, za nesebičan društveni angažman i osobni doprinos kulturno-umjetničkom amaterizmu, čuvanje kulturne baštine i prenošenje umjetničkog izraza na mlađe naraštaje Štefaniji Jambrošić iz Gornjeg Kraljevca, za nesebičan društveni angažman u sportu, postignute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju te podizanju sportske kulture građana Franji Patafti iz Mihovljana.

Za zapažene rezultate u provedbi zdravstvenog odgoja i podizanja zdravstvene kulture građana te za dugogodišnju skrb i rad s liječenim alkoholičarima koji se okupljaju u Klubu „Povratak“ Mursko Središće povelja je dodijeljena dr.med. Biserki Goričanec iz Murskog Središća, za zapažene rezultate na fotografskom dokumentiranju kulturne i povijesne baštine te društvenih događaja Međimurske županije Dubravku Lesaru iz Čakovca, za promicanje obrtništva u Međimurju te za osobni doprinos i nesebičan društveni angažman u kulturno-umjetničkom amaterizmu Franji Patafti iz Strahoninca, za promicanje obrtništva i doprinos razvoju gospodarstva Zdravku Kolaru iz Strahoninca te za nesebičan društveni rad i doprinos u kulturnom amaterizmu, za djelovanje na području unaprjeđenja zdravlja i rekreacije djece i starijih osoba te aktivnostima vezanim uz pitanja očuvanja prirode i zaštite okoliša Udruzi građana Gardruža iz Gradinovca u čije je ime nagradu preuzela predsjednica Marija Prekupec.

Nagrade Zrinskih primili su Poljoprivredno gospodarstvo „Srpak“, odnosno Đuro Srpak za uzornu organizaciju poljoprivredne proizvodnje po primjeni agrotehničkih mjera i uvođenju suvremenih tehnologija u strateškoj proizvodnji hrane, Tamburaški sastav KUD-a Belica za objavljena i prikazana umjetnička ostvarenja na području glazbe i promicanju kulturne baštine ispred kojeg je nagradu preuzeo voditelj TS-a Božo Premuš, Županijska liga protiv raka Čakovec povodom 20. godina djelovanja u području zdravstva te za značajan doprinos i rad na otkrivanju i otklanjaju uzroka oboljenja odnosno sprečavanju i suzbijanju bolesti te postignute rezultate u liječenju i rehabilitaciji oboljelih ispred koje je nagradu preuzeo predsjednik Hussein Saghir, Petar Sabol Sharpeye za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota, Josip Ceilinger iz Nedelišća za izvanredna postignuća u zaštiti prirode i okoliša te promicanje potrebe zaštite okoliša među građanima.

U ime dobitnika nazočnima su se obratili predsjednica Udruge građana Gardruža Gardinovec Marija Prekupec i Josip Ceilinger koji su zahvalili na priznanjima. U glazbenom dijelu programa nastupili su mlada glazbenica Rebecca Posavec i Tamburaški sastav KUD-a Belica.

m.sopek/sjever.hr 29.04.2019.

Input your search keywords and press Enter.