Now Reading:
Festival matematike okupio veliki broj učenika i profesora
Full Article 3 minutes read

Festival matematike okupio veliki broj učenika i profesora

festival matematike

Pod sloganom “Turizam Varaždinske županije ” danas je otvoren peti po redu Festival matematike u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu.

Inače, peti Festival matematike organizirali su Varaždinska županija i Centar izvrsnosti iz matematike u koordinaciji s Vijećem učitelja i nastavnika matematike te Vijećem učitelja razredne nastave.

Na Festivalu sudjeluje 1300 učenika i oko 200 mentora iz gotovo svih osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, ali i Zagrebačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije kao i 13 ekipa iz dvije osnovne škole iz susjedne Republike Slovenije.

Na Festivalu se učenici natječu u pojedinačnom i ekipnom rješavanju zadataka iz matematike, a samome otvorenju su uz mentore, učitelje i profesore prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. Zamjenik župana Paljak pozdravio je sve prisutne te im poželio puno sreće i uspjeha.

– Županija puno ulaže u obrazovanje, imamo odlične rezultate, red je da na ovakvim manifestacijama djeca, njihovi roditelji, mentori i učitelji mogu uživati u postignućima svoje djece i učenika. Ovakav pristup je dobar za opuštanje, a opet s druge strane je to bavljenje onime što oni vole, a to je ovoga puta matematika. Jučer smo imali Festival informatike, u subotu nas čeka Festival šaha, potiče se kreativnost, logičko razmišljanje, a znamo da je matematika jedan složen sustav, ona je egzaktna i jasna, nema drugih dojmova. Slobodno možemo reći da imamo nadarenu djecu, ali i izvrsne stručnjake koji rade s njima. Već ove godine imamo državnog prvaka iz matematike, učenik šestog razreda Marko Hrenić kojeg posebno pohvaljujem, čestitke i njegovoj školi u Novome Marofu. Ovogodišnji Festival ima i međunarodni karakter, došli su nam gosti iz Slovenije i zato mi je drago da sam danas ovdje  te obećajem da ćemo nastaviti s takvim aktivnostima. Sutra imamo Međunarodnu tematsku konferenciju naziva „Rad s visokomotiviranim učenicima“ u Hotelu Turist i to je potvrda da radimo jako dobro te da smo prepoznatljivi – rekao je zamjenik župana Paljak.

U sklopu Festivala biti će održana stručna predavanja za učitelje-mentore koje će održati vrsni profesori s Pedagoškog fakulteta Univerze v Ljubljani. Predavanje pod nazivom Paradigma »Lepotica in zver«: Psihološki profili tekmovalcev; održati će redovna profesorica dr. sc. Mojca Juriševič. „Kombinatorični izzivi za nadarjene učence“ naziv je drugog predavanja profesora dr. sc. Boštjana Kuzmana.

Mr.sc. Tamara Ređep i Tea Pavičić Zajec iz I. osnovne škole Varaždin održat će predavanje/radionicu za mentore pod nazivom: „Online vrednovanje učeničkih postignuća primjenom  Microsoft Forms aplikacije“.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.