Now Reading:
Za mljekaru Bohnec iz Ludbrega i Tradicijski sirevi iz Međimurja stiglo 6,5 milijuna kuna potpore za širenje proizvodnje
Full Article 2 minutes read

Za mljekaru Bohnec iz Ludbrega i Tradicijski sirevi iz Međimurja stiglo 6,5 milijuna kuna potpore za širenje proizvodnje

ministarstvo poljoprivrede

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić bio je na potpisivanju 10 ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara koji su financirani sa 18,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15.000 EUR do 1.000.000 EUR, a intenzitet potpore je 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

„Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pomagati i osnaživati sektor stočarstva. Uz rasterećenje plaćanja troškova za različite usluge koje smo nedavno uveli, osigurali smo i 60 milijuna kuna kroz tri godine za kupnju steonih junica mliječnih ili kombiniranih pasmina. Današnjim ugovorima, u osam županija povećat će se kapaciteti za proizvodnju i preradu mlijeka, a ulaganja će pomoći razvoju lokalne sredine kroz otkup mlijeka, preradu u lokalne tradicijske proizvode te povećanje radnih mjesta. Ovo je još jedan poticaj hrvatskom stočarstvu i mljekarstvu.„ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Deset ugovora za mini mljekare ukupne su vrijednosti ulaganja 49,3 milijuna kuna, a vrijednost bespovratne potpore iznosi 18,7 milijuna kuna osiguranih kroz operaciju 4.2.1. Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka. Svrha provedenog natječaja bila je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, a korisnici su fizičke i pravne osobe i proizvođačke organizacije registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u natječaju iznosio je 75.000.000 kuna.

Među deset mini mljekara su i one u Ludbregu i jedan u Međimurju. Ludbreška mljekara “Bohnec” dobila je 4,2 milijuna kuna potpore za ulaganje u postrojenje za proizvodnju svježeg sira sa ultrafiltracijom i liniju za pakiranje maslaca. Mljekara Tradicijski sirevi d.o.o. iz Međimurja dobila je 2,1 milijun kuna potpore za opremanje postojećeg proizvodnog pogona za preradu mlijeka.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.