Now Reading:
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji
Full Article 2 minutes read

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

horvat i koren

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sastali su se s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom kako bi razgovarali o problematici eksploatacije energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina.

Župan je u siječnju ove godine uputio dopis Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kojim se predlaže promjena članka 6. postojeće Uredbe o novčanoj naknadi na način da se ukupna naknada od 10 posto za pridobivene mineralne sirovine dijeli u omjerima: 65 posto u korist jedinica lokalne samouprave, 30 posto u korist Županije, a 5 posto državi za troškove provođenja Zakona.

„To je koncept prihvatljiv za sve. Zamjenik Sobota i ja o tome smo razgovarali i s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, kada je posljednji put posjetio Županijsku upravu. On je to načelno prihvatio, no prijedlog treba proći proceduru i usklađenje regulative i uredbi. To je na ovom sastanku prihvatio i ministar Horvat pa je pretpostavka da bi novi model mogao zaživjeti do kraja godine.“, kazao je župan nakon sastanka te dodao kako Županija u tri godine s 30 milijuna kuna pala na 18 milijuna, što je veliki minus u proračunu. Koliko će prihodovati lokalni proračuni prije svega ovisi o količini eksploatiranih rudnih sirovina.

Na sastanku s ministrom Horvatom dogovoren je i novi sastanak s premijerom Plenkovićem na kojemu će se nastaviti razgovori o ovoj temi.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.