Now Reading:
Obnovljena Područna škola Nedeljanec: uloženo gotovo milijun kuna u školu u kojoj se broj učenika povećao
Full Article 3 minutes read

Obnovljena Područna škola Nedeljanec: uloženo gotovo milijun kuna u školu u kojoj se broj učenika povećao

škola nedeljanec

U srijedu je održana završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Nedeljanec na adresi Varaždinska 108, Nedeljanec“. Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupna vrijednost projekta je 970.595,25 kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije odobreno je 545.553,24 kune ili 56,21 posto, a Varaždinska županija je osigurala 425.042,01 kunu ili 43,79 posto, od čega je 240.502,06 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.


Zahvaljujući radovima, predviđa se godišnja ušteda energije za grijanje od 52,63 posto u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, dok će se emisija CO2 smanjiti za 52,55 posto. Nakon Područne škole Julijane E. Drašković Cvetlin, ovo je druga škola ove godine u kojoj je svečano obilježen završetak radova na energetskoj obnovi. 


– Područna škola Nedeljanec ima 60 učenika, koji su ovime zapravo dobili novu školu. Energetskom obnovom objekt je dobio novi, ljepši izgled, poboljšani su uvjeti boravka i rada djece i nastavnika, a uz to će se ostvarivati značajne uštede na energentima. Iznimno je važno i to da će kod učenika i djelatnika biti podignuta svijest o učinkovitom korištenju energije. Izvan projekta, Županija je izdvojila dodatnih 300.000 kuna za zamjenu krovišta. Kao što znate, ovo je jedna od 22 školske zgrade u koje se ulaže u sklopu velikog investicijskog ciklusa koji je pokrenula Varaždinska županija. Već sljedeći tjedan završnu konferenciju imat ćemo u Područnoj školi Lovrečan i moram priznati da nas ovakve obveze nakon dobro odrađenog posla iznimno vesele – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.


Zgrada PŠ Nedeljanec, čija je matična škola OŠ Vidovec, otvorena je davne 1955. godine. Danas je to jedna od rijetkih škola koja se može pohvaliti da je povećala broj učenika. – U dvije godine se broj učenika povećao s 49 na 60, na što smo ponosni. Radove na energetskoj obnovi smo uspješno priveli kraju, pri čemu moram istaknuti da smo obnovili cijelu školsku zgradu koja je bila u derutnom stanju. Istovremeno, očuvali smo vrijedne žbukoreze. Naime, 1955. godine, kad je škola otvorena, akademski slikar Julije Merlić izradio je tri žbukoreza koji su danas pod zaštitom Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Stoga na tim dijelovima zgrade ovojnica nije izvedena izvana, nego iznutra te su Merlićevi radovi ostali netaknuti – rekao je ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić.


U sklopu projekta energetske obnove izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova sistemom ETICS, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu te grijanog kosog krova. Postojeća stolarija je zamijenjena, moderniziran je sustav grijanja, a ugrađeni su i toplinski solarni kolektori. Zahvaljujući svim tim ulaganjima, zgrada je iz energetskog razreda E prešla u razred C.

Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisan je u lipnju 2018. godine, a u postupku javne nabave je za izvođača radova izabrana tvrtka Građevinarstvo Stipić d.o.o. iz Svetog Ivana Zeline s kojima je ugovor za radove energetske obnove potpisan u srpnju prošle godine. Savjetodavnu podršku u provedbi projekta pružala je AZRA d.o.o., koja je upravljala i administrirala projektom. Na konferenciji su bili i direktor AZRA-e Borko Mikić, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži te predstavnica Općine Vidovec Silvija Zagorec.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.