Now Reading:
Gripa jenjava, ali će sezona ostati upamćena po porastu broju smrtnih slučajeva
Full Article 2 minutes read

Gripa jenjava, ali će sezona ostati upamćena po porastu broju smrtnih slučajeva

U Hrvatskoj je, zaključno s 10. veljače 2019. godine, službeno registrirano ukupno 48.080 oboljelih od gripe, od čega je u 6. tjednu (4. do 10.2.) stiglo 8166 prijava što je značajno niže u odnosu na prethodni tjedan (11.250), te u narednim tjednima možemo očekivati daljnje jenjavanje intenziteta sezone, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.


Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 75 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen. djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.


Input your search keywords and press Enter.